Krónika kereső

Adventi vasárnapok a templomkertben, idén már 18 éve

Szerző:

 

Az idén 18 éve van adventi vásár, adventi hétvége a templomkertben abban a formájában, vagyis majdnem abban a formájában ahogy idén is találkozhatunk vele. Az 1999-es első  kirakodóvásár persze jóval szerényebb díszletek között zajlott, jóval kevesebb szereplővel. Zátonyi Ildikó a 18-ik alkalommal szervezi a Plébániai vásárt, korábban a plébánia nagy tetőterének elkészültéig jobbára a templomkertben zajlott minden. Első években a templomkert jobb oldali részében, majd később a baloldali kert részlet adott otthont a fényt és találkozási alkalmat keresőknek. Első években így kezdődött minden, néhány kirakodó árus, többnyire nem profi kereskedők, sült gesztenye és forralt bor volt kapható, a bevétel pedig jótékony ügyet szolgált. Az első templomkerti, 99-es  adventi vasárnapoknak is voltak  természetesen előképei, koncertek, teázás, sőt adventi bazár is, pl. 1998-ban a Waldorf Alapítvány szervezésében.

Az “első” adventi vasárnapok fellépői voltak: az Astra bábegyüttes, betlehemes marionett előadást mutatott be, advent harmadik vasárnapján, majd a negyedik vasárnap karácsonyi dalok csendültek fel Gulyás Dénes és Hajnócz Júlia előadásában, zongorán kísért Hajnócz Zsuzsa.

Az akkori, Böngészőben megjelent híradás erre kérte az olvasókat: “Kövesse minden alkalommal a szegfűszeg, a fahéj és a méz illatát, mert sült gesztenye és forralt bor  mellett sok egyéb meglepetés is várja.”

Sokkal több árus, egységes elárusítóhelyek várják az adventi forgatag résztvevőit az új főtéren. A délutánokhoz a helyi művészek fellépése, a jótékonykodás azóta is hozzátartozik. A falu betlehemében lévő adventi koszorú gyertyájának ünnepélyes meggyújtása alkalmat ad az elcsendesedésre, közös éneklésre, imára. A sok apró fény, a tűz, az ünnepi készület, az együttlét öröme szép lehetőséget kínál a készülődésre, advent igazi  jelentésének megélésére.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum