Krónika kereső

Virágvasárnap Nagykovácsiban 2019-ben

Szerző:

Az idén is a Szent Anna-kápolna helyén álló emlékhely volt a körmenet indulásának helyszíne. A szokásosnál is többen vettek idén részt a Virágvasárnapi szertartáson

A Szent Anna tiszteletére emelt fogadalmi kápolnát a templommal szembeni dombon a Leyrer-fivérek: András, Mihály és József építették 1738-ban, tehát korábban, mint ahogy a templom elkészült volna.

A sváb időkben is itt gyülekeztek a hívek a barkaszentelésre, innen indultak lefelé a templom irányába a templomi nagymisére a megszentelt barkaágakkal.

A virágvasárnapi szertartással megkezdődik a nagyhét. E vasárnap liturgiája Jézus diadalmas bevonulását idézi fel Jeruzsálem városába. Az ünneplő közönség pálmaágakkal üdvözölte Jézust, tiszteletük jeléül köpönyegüket, palástjaikat leterítették az útra, a bevonulás méltóságának emelésére. A mai szertartás is megőrizte ezeket a szimbólumokat.

Forrás: Greszl Ferenc: Emlékeink. Nagykovácsi honismereti olvasókönyv. A németek lakta magyarországi község története és sorsa. 2005.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum