Krónika kereső

Kévekötő kötelek

Szerző:

 

Kévekötő kötelek

Nem érhető el leírás a fényképhez.

Egy solymári padláson nemrégiben nagy mennyiségű, a gerendára szép rendben felcsomózott kötelet találtunk. A számomra ismeretlen rendeltetésű kötelek több mint fél évszázada kerültek oda, azóta senki nem nyúlt hozzájuk. 
A vékony kenderkötelek átlagosan két méter hosszúak, egyik végükre szögletes falapocska van csomózva. Solymáron, Pilisvörösváron biztosan, és valószínűleg a környékbeli településeken is használták, egyike volt a svábok praktikus, a hatékony munkavégzést segítő eszközeinek.
Aratáskor ilyen köteleket használtak kévekötésre – a gabonakéve saját anyagával való megkötését csak később, a felvidéki, mezőkövesdi betelepülőktől ismerték meg.
A kötelet a kéve körül egy speciális hurokkal úgy kötötték meg, hogy a falapocska meghúzásával, egyetlen mozdulattal kioldódjon. Így könnyebben adagolták a kévéket a cséplőgépbe, a köteleket pedig ledobálták. A gyerekek dolga volt összeszedni és újra csomókba kötni. A kötegeket rendben felkötve jövő aratásig a padláson tárolták.
Sz. Tóth Judit, a FMC néprajzi gyűjteményének muzeológusa

﹒﹒﹒
© FMC néprajzi gyűjteménye
© Fotó: FMC

Forrás: www.facebook.com/ferenczymuzeumicentrum

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum