Krónika kereső

A Szűz Mária oltalmazó palástja című helytörténeti kiállítás megnyitója a 2019-es búcsúban

Szerző:

Szűz Mária oltalmazó palástja

 Kurátori köszöntő

 „1989. március 24-én, a Honismereti Baráti Kör összejövetelén a jelenlévők elhatározzák, hogy helyreállíttatják a Mária-oszlopot augusztus 15-re, a templom búcsúnapjára. Az oszlopról hiányzik a szobor. Holléte egyelőre ismeretlen”, egyetlen rossz minőségű parányi fotó maradt meg, kezdi emlékező sorait Réthy Mária. Mégis búcsúra, állt a szobor.

Mi kellett ehhez? Sok ember elszánása, egyet akarása, közadakozás, sok-sok munka. Ezeket az erőket biztos, hogy megsokszorozta a rendszerváltás előszele, a civil kezdeményezéseket már jóváhagyó, sőt ez esetben támogató környezet. Ennek a szép öt hónapnak a történetét foglalja össze az idei búcsúra tervezett a „Szűz Mária oltalmazó palástja” című helytörténeti kiállítás.

A szobor történetét, harminc esztendővel ezelőtti újjávarázsolásának történetét bemutató dokumentumokon túl, a kiállítás anyaga a Szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum néprajzi gyűjteményéből származó mariazelli, máriaremetei búcsújáró emlékekkel, szentképek nagyított reprodukcióival egészül ki.  A magyarországi németek Mária tisztelete közismert, a nagykovácsiak a falu patrónusának a Boldogságos Szűz Máriát választották, akinek tiszteletére emelték a plébániatemplomot és a község közepén álló kőoszlopot.

Évente többször zarándokoltak a hívek legkedveltebb zarándokhelyükre Máriaremetére. Életében legalább egyszer, ha csak tehette, elzarándokolt Mariazellbe, hogy Szűz Mária oltalmát, kegyelmét kérje. Ezért ezeket az emlékeket emeltük ki.

Köszönjük a Szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum és Dr. Sz. Tóth Judit segítségét!

      1. augusztus 11.

 

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum