Krónika kereső

Zsámboki Szabolcs Népviselet Pilisvörösváron

Szerző:

Mindig nagy öröm, ha a környékbeli települések valamelyikén helytörténeti munka jelenik meg. Régóta várunk izgalommal Zsámboki Szabolcs munkájának megjelenésére. Szabolcs évek óta gyűjt, feltár, adatokat rögzít, dokumentál, most végre a kötet is elkészült.

“Minden akkor kezdődött, amikor egy német nyelvű szentmise után Gromon Andrásné, Mici néni elhívott, hogy nézzem meg a Tájházat. Nem gondoltam volna, hogy a régi tárgyak így magukkal tudják ragadni az embert. (…) A szekrények mélyéről előkerültek a viselet féltett, legrégebbi, legszebb példányai. Először egyformának tűnt mind, majd kezdtem felfedezni a különbségeket. (…) Megtudtam, hogy a viseletnek rendszere van, a ruhadarabokat bizonyos szabályok szerint lehet felvenni. Ezzel a kiadvánnyal szeretnék emléket állítani őseinknek, akik olyan szépen, rendezetten hordták viseletüket és adták át nekünk örökségként. ” Így ír a szerző könyve ajánlójában.

A környék népi kultúráját kiválóan ismerő néprajzkutató, Sz. Tóth Judit néprajzkutató ajánlója: “Ajánlom figyelmébe ezt a nagyszerű munkát minden vörösvárinak, aki többet szeretne tudni elődeiről. Ajánlom a népnyelv, a sváb dialektus iránt érdeklődőknek. Ajánlom a szakembereknek, különösen a viselettel foglalkozó kollégáim figyelmébe. A nemzetiségi oktatásban dolgozó pedagógusoknak, akiknek nagy szerepe van a sváb kultúra közvetítésében. A nemzetiségi együtteseknek, folklór csoportoknak, akik hiteles színpadi megjelenésre törekednek. Jó szívvel ajánlom a könyvet valamennyi  érdeklődő, kedves olvasónak!”

A kötet az Öregiskola Könyvtárában kölcsönözhető.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum