Krónika kereső

Advent Nagykovácsiban

Szerző:

2019. advent első vasárnapján enyhe idővel kezdhettük az előkészületeket. Hagyományosan első vasárnap feldíszítették a gyerekek, a szülők és legfőképpen a darus emelőkocsik segítségével a Tisza István téren álló fenyőfát. A gyerekek délelőtt a Faluházban is kézműveskedtek, ahol finom falatok, meleg tea is várta az ügyeskedésben, a fadíszítés izgalmában kifáradtakat.

A főtéri Betlehem mellett álló adventi koszorú első gyertyáját is meggyújtották az ünneplők a  miséről kivonuló ministránsok  gyűrűjében. Kemenes Gábor plébános atya vezette a hívők imádságát, énekeit.

Mikulás napján hó volt a faluban, a főtéri feldíszített fa még szebb lett, havas-deres köntösbe bújt. A gyerekek izgatottan várták a Mikulást, aki idén is, hűségesen megérkezett a jó gyerekek dicséretére.

A második adventi vasárnap délutánján vásárosokkal, kézművesekkel települt be a tér. Délután három órakor megnyitott az Önkormányzati teaház is, ahol a tea mellett rétesek is várták az odalátogatókat. Két nagy faládába gyűltek a szaloncukrok, adományok, amelyek a rászoruló családok karácsonyi csomagjait teszik gazdagabbá. A jókedvű adományozókat házi készítésű sütemények is várták, szintén felajánlásból.

A Plébánia tetőterében a szokásos forgatag, adventi vásár, jótékonysági -büfé, vásár várta idén is a részt vevőket. Délután a Trambulin színház óriásbábosai lepték el a teret egy hóember találkozót megjelenítő interaktív mesejátékot bemutatva. A legkisebbek is bekapcsolódtak a játékba, a kezdeti megszeppenésüket jól oldották a játékosok.

A játék után az ünnepi közönség  a második gyertya meggyújtására gyűlt össze. A templomban ezen a vasárnapon a Villő Énekegyüttes  és Varró János népzenész karácsonyi koncertje hangzott fel.

Harmadik adventi vasárnap a Jézuska, betlehemes mézeskalácsmese elevenedett meg a templom lépcsőin. A gyertyagyújtás után a Német Nemzetiségi Önkormányzat és Közösség Große Kowatscher Runde tánccsoportja adott elő egy látványos, gyertyás táncot.  A templomban a NAMI, a nagykovácsi művészeti iskola tanárai és diákjai léptek fel. Kriesch Katalin karnagy  vezetésével a gyermekkar, majd Gáspár Kornélia fuvolaművész és tanítványai, Wambach Krisztina zongoraművész és tanítványai, Lorenz Dávid gitárművész és tanítványai.  A Linum Vocal női kórus, ezzel a névvel először lépett fel,  azonos felállásban, de még “arculat” nélkül már láthattuk, hallhattuk őket. Most külsőségekben is egységesen és harmonikusan, zeneileg is hasonlóan egységben szóltak a közönséghez.  Reméljük, a gazdag múltú nagykovácsi zenetörténet egy új fejezete kezdődött, sokszor hallhatjuk majd őket.  Zárásként Kalocsay Károly orgonajátékával a közönség, a fellépők közös karácsonyi énekléssel zárták az adventi estét.

A negyedik vasárnap nagy közösségi programmal már nem készül a falu, mindenki a családi körben, kisebb közösségekben folytathatja a felkészülést karácsony ünnepére.

 

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!