Krónika kereső

Járvány krónika 1.

Szerző:

Járvány Krónika 1.

2019 decemberének végén a kínai Vuhanban megmagyarázhatatlan vírusos tüdőgyulladásos megbetegedések történtek. Sajnálattal és döbbenettel néztük a felvételeket. Emberek pár nap alatt kerültek olyan súlyos állapotba, hogy életben maradásuk is kétséges volt. A kór terjedése gyors, teljes mértékig nem volt tisztázott. A járvány megállításának érdekében lakhelyük elhagyására kérték, kötelezték a vuhaniakat. Mindez ijesztőnek, de távolinak tűnt.

A koronavírus Forrás: portfolio.hu

Magyarországon több, mint száz éve nem volt járvány, az 1918-20-as spanyolnátha járvány volt az utolsó hazánkat elérő világjárvány. Bár az ötvenes években Magyarországon dúló, többnyire eltusolt, járványos gyermekbénulás is hozzátartozik a szomorú járvány történetünkhöz.

Nem múlt el két hónap és a távoli jelenség Magyarországon, így Nagykovácsiban is jelentkezett.

Teljesen logikus, hogy a globalizáció jelensége miatt a járvány terjedése időben és térben felgyorsulva ment végbe. Vuhan és Budapest távolsága 7917,7 km. Repülőgéppel majd tíz óra utazási idő.

Az első aggasztó hírek Magyarországon és a baj falubeli megjelenése szinte össze is csúszott. Február legvégén már tudható volt, hogy az Amerikai Iskola (AIS) be fogja szüntetni a tanítást és távoktatásra fog áttérni. Egyes termékek keresettsége, szájmaszk és kézfertőtlenítő megnőtt a falu két patikájában is. Ezek voltak talán az első kézzelfogható helyi jelek.

Az első magyarországi fertőzött betegek, két iráni diák, majd egy brit állampolgárságú idősebb férfi volt. Még mindig tarthatta magát a feltételezés, Magyarországra csak a külföldiek, a külföldön jártak hozhatják be a vírust.

Február utolsó hetében a közintézmények, még hivatalos elrendelés nélkül elkezdtek a fertőtlenítésre, speciális kézfertőtlenítő eszközökre egyre nagyobb figyelmet fordítani.

Folyamatosan jelentek meg az önkormányzat és minden falusi közösségi portálon a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatások, a kézmosás, fertőtlenítésre vonatkozó figyelmeztetések.

Elkezdődött a tartós élelmiszer, az alapgyógyszerek felvásárlása. Az első hullámokban csak szelídebb mértékben.

Március első hetében a kórházak, egészségügyi intézmények látogatási korlátozást és tilalmat rendeltek el.

Március 9-én Kiszelné Mohos Katalin polgármester cáfolja a felreppent híreket, hogy Nagykovácsiból koronavírusos fertőzöttet szállítottak volna el. A cáfolat alapja a Belügyminisztérium tájékoztatása: „Nincs koronavírusos beteg Nagykovácsiban. A koronavírus kapcsán tegnap feltett kérdésemre ma reggelre válasz érkezett a Belügyminisztériumtól: “A kérdéses betegről az Országos Mentőszolgálattól megkaptuk a tájékoztatást, mely szerint a kórházba történő szállításkor elvetették a koronavírus fertőzés gyanúját és ezért a beteget nem a fertőző betegek ellátásáról gondoskodó Szent László kórházba szállították. Az önkormányzatnak teendője nincs.””

A felreppenő hír alapja egy a Nagykovácsi csoportban feltett bejegyzés egy szemtanútól:

„… Éjjel félelmetes események történtek a szomszédunkban. Fél 2 magasságában megállt egy különleges mentő utána egy állami rendszámú autó…a mentőből kiszállt egy full védőruhába öltözött ember meg még egy utána…olyanok voltak a fehér hacukában mint a kísértetek. Bementek a szemben levő házba és kihoztak valakit egy idő után…beültették s mentőbe a beöltözött emberek és elmentek…a civil kisérő autó szintén elment. Olyan volt mint a filmekben…szerintem koronavírusost vittek sutyiban az éj leple alatt. Olyan volt a mentő….nem sima mentő az emberek pedig olyanok voltak mint a vegyvédelmi cuccba öltözöttek…lányom végignézte, azt mondja félelmetes volt…”

A megosztás alatt kommentáradat indult, cáfolták és megerősítették, indulatokat váltott ki, a néha személyeskedésbe is forduló hangvétel miatt a kommentelő levette a bejegyzését.

Március 10-én már lemondásra került a március 15-i ünnepély, az iskolások megemlékező műsora 15-én az iskola tornacsarnokában, a községi ünnepség lett volna.

„A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a mai napon Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata és a Polgármesteri Hivatal vezetősége a nagykovácsiak biztonsága érdekében azt a döntést hozta, hogy a Nagykovácsi Általános Iskolában tervezett március 15-i ünnepséget nem tartja meg. A koszorúzás a Tisza István téren az 1848-49-es emlékkőnél 11.30-től lesz megtartva! Megértésüket köszönjük.”

A Kormány 2020. március 11-i döntését ismertette Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, amikor is tudatta: a járvány megelőzéséhez megtiltják a 100 főnél nagyobb beltéri és 500 főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását. Ezen rendezvények esetében a rendezők és szervezők felelőssége, hogy ne tartsák meg azokat.  Az idősek figyelmét különösen felhívjuk, hogy ne menjenek olyan helyre, ahol sok ember van! Kerüljék azokat a helyeket, ahol sokan vannak, különösen a zárt tereket, a csoportos rendezvényeket!

Ezzel a rendelkezéssel a színházak, mozik, kulturális rendezvények sorsa megpecsételődött, de még nem vált egyértelművé a kulturális (közművelődési, közgyűjteményi) intézmények bezárása.

A március 9-vel kezdődő hét közepén már erős közvélekedés volt arról, hogy bezárnak az iskolák. Egyes városi oktatási intézményekből elkezdték hazahordatni a tanulókkal a tanszereket, bár hivatalos bejelentés még ez ügyben nem született, sőt cáfolatok láttak napvilágot.

Nagy indulatot váltott ki a helyi óvodákban és az iskolában, hogy külföldön járt, többnyire a síszezonból hazaérkező szülők gyerekeiket nem tartották otthon, nem vonultak önkéntes kéthetes karanténba. Március 12-én ezzel kapcsolatban született egy polgármesteri levél, amely arra kéri a szülőket, ha külföldről érkeznek haza, két hétig ne vigyék a gyerekeket közösségbe.

Polgármesteri levél

Az iskolában időközben a szülők belépését korlátozták, csak meghatározott időkben engedték ki gyerekeket a tanítás végeztével. Kötelezővé tették a fertőtlenítő kézmosásokat a tanulók számára. Az iskolai március 15-i ünnepélyt sem egyszerre tartották a gyerekeknek, a műsorról videófelvétel készült, ezt vetítették le az osztályoknak.

Március 13-án a gyerekek úgy mentek még haza a tanításról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentése még nem hangzott el. 21.15-kor jelentette be, hogy hétfőtől, azaz március 16-tól életbe lép az on-line, az ún. tantermen kívüli digitális oktatási rend.

Március 14-én késő este Kiszelné Mohos Katalin polgármester asszony közzétette az óvodákkal, bölcsődékkel kapcsolatos döntését:

„Magyarország Kormánya a lakosság egészségének védelme érdekében – a koronavírus járvány terjedésének megakadályozása céljából – digitális tanrendben működteti az iskolákat. Ezzel párhuzamosan a polgármester Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata által fenntartott bölcsődében és óvodákban 2020. március 16-tól visszavonásig rendkívüli szünetet rendel el, de ügyeletet szervez az arra rászoruló gyerekek számára. Kérem, csak indokolt esetben, kizárólag egészséges gyermek vegye igénybe az ügyeletet, aki az elmúlt 14 napban nem járt külföldön. Aki semmilyen körülmények között nem tudja megoldani gyermeke elhelyezését, annak kérelmet kell benyújtania az óvodában a kispatak.nagykovacsi@gmail.com, a bölcsődében pedig a lenviragbolcsode@nagykovacsi.hu e-mail címre, megindokolva azt, hogy miért kéri a felügyeletet. A beérkező kérelmeket az óvoda, illetve a bölcsőde vezetősége bírálja el. Az ügyeletet igénybe nem vevő gyermekek részére, szükség esetén az előre befizetett, csomagolt ebéd elvihető. Az ebéd hétfőtől az eddig szokásos módon lemondható. Közösségünk védelme érdekében megértésüket és együttműködésüket köszönöm.”

A rövidített, de méltó március 15-i főtéri megemlékezés, a koszorúzás után, ahol a község intézményeinek vezetői jelen voltak nagy tanácskozás indult, a hogyan tovább kérdéséről.

Mindeközben zajlott a tartós élelmiszerek további felvásárlása, a liszt, az élesztő, a wc papír lettek a bevásárlások slágercikkei. Pillanatnyi hiányok előfordultak, de a helyi és a környékbeli nagy bevásárlóközpontok is győzték a polcok töltését. Nem volt élelmiszerhiány, az élesztő ellátásban adódtak átmeneti hiányok.

Teljesen hiányoztak az ellátásból azonban ezekben a napokban a szájmaszkok, gumikesztyűk, kézfertőtlenítők, bizonyos „vírusölőnek” tartott illóolajok. Óriási mennyiségű C, D és multivitamin fogyott. Hasonlóan vitték a Béres cseppeket is.

A közhangulat egy nagyobb mértékű zárlatot sejtett, kijárási tilalmat, korlátozást.

Március 11-én lépett hatályba a 40/2020-as a veszélyhelyzetet kihirdető Kormányrendelet, ez rendkívüli jogrendet léptetett életbe,  beutazási tilalmat rendelt el Kína, Dél-Korea, Olaszország, Irán országokból. Bezárták az egyetemeket, a lejáró okiratokat érvényesnek tekintették és a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 fő feletti kültéri rendezvényeket tiltotta meg.

A 100 fős beltéri rendezvény stop az Öregiskola (a település közművelődési és közgyűjteményi intézménye) átlagos rendezvényeit nem érintette volna, mégis a józan ész és az óvatosság az önkormányzatokat abba az irányba terelte, hogy a fenntartásuk alá tartozó intézmények látogatását mérsékeljék. A környező települések eltérő mértékben, de következetesen korlátozták a közösségi terek látogatását. Nagykovácsiban, a március 11-i héttől a 65 évüket elhaladott tagokból álló, a járvány miatt különösen veszélyeztetett csoportokat kérték, hogy ne jöjjenek össze. (Meridián-torna, Nyugdíjas klub). Helyben, március első hetének közepétől, első körben, az 50 főt várhatóan meghaladó programokat is törölték. Március 13-tól fenntartói döntés szerint bezárt a könyvtár.

könyvtár-bezárása

Az orvosi rendelőkben az állandóan szedett gyógyszerek felírása teljeskörűen on-line rendeződött. A lázas betegeket telefonon kérték jelentkezni. Szájmaszk, kendő használatát javasolták a rendelőben.

A március 16-i hét “testületi hét” lett volna, azaz hétfőn a bizottságokban kezdődött volna a munka. A polgármesteri közreadott tájékoztatás március 16-án került ki az Önkormányzat facebook oldalára és egyéb hirdetőhelyekre. Ezek alapján a hétre tervezett ülések elmaradtak.

„A kialakult helyzetre való tekintettel jobbnak láttam, ha jó példával jár elöl Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata, ezért a bizottsági és képviselő-testületi üléseket is lemondtam. A katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. tv. 46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján a halasztást nem tűrő döntéseket magam hozom meg, természetesen a képviselőkkel előzetes írásbeli egyeztetés és tájékoztatás után. A meghozott döntéseket a szokásos módon közzétesszük az önkormányzat honlapján. A nem határidős, nem sürgető kérdéseket a képviselő-testület a veszélyhelyzet megszűnését követően fogja tárgyalni. A járvány megfékezéséhez minden egyes ember együttműködésére szükség van, ezért kérek mindenkit a felelősségteljes döntések meghozatalára és a hivatalosan kihirdetett intézkedések betartására.”

Március 13-án, pénteken tudtuk meg a Szent László kórházban kezelt koronavírusos egyik beteg Nagykovácsiban lakik. A facebookon megjelent lakossági poszt, még olyan kiszínezettnek tűnő leírása valós lehetett. A Belügyminisztérium korábbi állásfoglalásával ellentétben, igaz hogy az egyik elsőként diagnosztizált fertőzött beteg falubeli.

Kiszelné Mohos Katalin polgármester oldalán jelent meg a következő bejegyzés 2020 .március 13-án:

„Tájékoztatást kaptam az Érdi Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztályának vezetőjétől, hogy a koronavírussal fertőzött betegek közül egyikük nagykovácsi lakos. A beteget a Szent László kórházban kezelik, a családtagjai ugyanott karanténban vannak. A járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás megkezdődött, a lehetséges kontaktokat határozatban értesítik a tennivalókról. Kontakt személynek az számít, aki zárt térben, 2 méteres távolságon belül, 15 percnél tovább volt együtt a fertőzött személlyel. Jelenleg Nagykovácsiban nincs karanténban senki. (…)”

Ekkor a történet, a sokféle nyilvánosságban megjelent hírmozaikok alapján, minden érdeklődő számára kirajzolódhatott.

Március 15-én a beteg fia, a „Toldys-diák” induló Karantén Budapesten című vlogjában részletesen bemutatta a történteket. Az üzenetet a Kútvölgyi kórházból juttatta ki. Édesanyja megbetegedését március 2-ára tette, és visszaemlékezése szerint szombaton vitték be a kórházba.

A vlog első része itt érhető el

Március 16-tól a gyógyszertárak áttértek az ablakos gyógyszerkiadásra, a sorban állás az utcán történt. Az emberek igyekeztek egymástól távolságot tartva állni. A szájmaszk és a kesztyű is megjelent a lakosság körében, de korántsem volt általános.

Úgy a patikák, mint az élelmiszerboltok újabb roham előtt álltak. Derekasan állták ezt is.

Március 16-án megjelent a 46/2020-as Kormány rendelet. E szerint a mozik, színházak, múzeumok, könyvtárak, művelődési házak be kell zárjanak, néző és látogatószámtól függetlenül. Az intézkedés ezen része eldöntötte az Öregiskola közösségi programjainak sorsát is. A patikák és élelmiszerárusító boltok kivételével csak háromig tarthattak nyitva a boltok. A vendéglátóipari üzletek is háromig maradhattak nyitva, a házhozszállítást megtartva be is csuktak Nagykovácsiban. Hasonlóképpen bezártak a fodrászok, kozmetikusok, pedikűrösök, manikűrösök, egyéb szolgáltatók.

Érdekes módon a 65 év felettiek védelmét terjesztette a vírus veszélyének kezdetétől minden propaganda csatorna, a rendeletbe mégis a 70 év felettieket kérték, ne hagyják el lakó, illetve tartózkodási helyüket.

A hatósági tilalmi lap – a piros lap

Március 17-én került karanténba, az első hatósági karanténba nagykovácsi lakos, részlet a polgármesteri tájékoztatóból: „Már Nagykovácsiban is van járványügyi megfigyelés alá (házi karanténba) helyezett személy, aki valószínűsíthető, hogy az új koronavírus által okozott megbetegedésben szenvedő személlyel érintkezett. Neve, lakhelye nem adható ki, de a bejárati ajtóra kötelezően kiragasztott „piros lap” mindenkit figyelmeztet a belépési tilalomra. (…).”

Március 18-án a kijárási tilalom elrendelését várta az izgatott közbeszéd. Délután három órára hirdetett Orbán Viktor tájékoztatást. A nyilatkozatában erről nem tett bejelentést, mint ahogy nem zárták le sem Budapestet, sem az agglomerációs településeket sem. A bejelentés gazdasági intézkedéseket tartalmazott.

Ekkor a faluban iskola, óvoda, bölcsőde nem üzemelt. (Néhány gyermek felügyeletét kellett csak megoldani.) A pedagógusok az on-line oktatást tervezték és próbálták. A munkahelyek nagy többsége a home-office rendszert próbálta. A vendéglátásban, szolgáltatásban dolgozók jó része már ekkor tudta, bevételei jelentősen csökkenni fognak, álláshelyek szűntek meg.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum