Krónika kereső

Egy Petőfi utcai ház szomorú omlása 2020. április 4-én

Szerző:

2020. április 4-én, feltételezhetően a hajnali órákban a  Petőfi utca 25. (Hrsz:81) épület, egy romlásában is szép sváb parasztház egyik oldala egy része kidőlt. A sarki ház (Petőfi utca Nagyszénás utca sarka) omladékai a Nagyszénás utca felé estek, az épület évek óta nem lakott, így szerencsére személyi sérülés nem történt.

A kár felfedezése után hamar segítőkezek gyűltek össze. A Készenléti Szolgálat emberi után  a szomszédságban lakó főépítész úr is gyorsan a helyszínre érkezett. Kiszelné Mohos Katalin polgármester asszony is megszemlélte a történeteket, egyeztetett a károk lehetséges mérsékléséről és az életveszély elhárításáról.

Györgyi Zoltán főépítész összefoglalója az esetről:

 “A Petőfi és Nagyszénás utca sarkán álló – közel 100 éves – tornácos parasztház részleges leomlásáról április 4-én reggel 08 .15-kor értesültem, az akkor már intézkedő készenléti szolgálatos Bakó Mihály csöngetett be hozzánk. A helyszín ekkor már le volt kordonozva és az ELMŰ szakemberei a az épület elektromos bekötését vágták le éppen. Mivel a ház évek óta lakatlant a tulajdonost telefonon próbáltuk elérni, akkor még sikertelenül.

A helyszínt megtekintve az alábbiak voltak megállapíthatóak: Az épület északkeleti sarka és a hátsó falának, mintegy 3 méteres szakasza leomlott Ennek következtében – a támasz nélkül maradt – födémgerendák 5-10 cm-t megsüllyedtek, a leszakadásukat csak a födém és tetőszerkezet gátolta meg, de az utcai oromfalat “meghúzták” így azon komoly repedések jelentkeztek, egészen a tornác boltívéig. Az omlást a vályogfal alsó – cca. 70 cm magas – felvizesedése és szilárdságvesztése okozta, amit a szakszerűtlen javítás, a hátsó tetőfelület esővíz elvezetésének hiánya, és az lakatlanság okozott. A közvetlen életveszély elhárítása érdekében telefonon elértük a helyi vállalkozókat így Fábos Tamás néhány percen belül a helyszínre érkezett és egy órán belül megkezdte a támasz nélküli födémgerendák – acél zsalutámaszokkal való –  dúcolását. A törmelék szükséges mértékű eltávolításában – az omlásveszély miatt – munkagéppel, Éles Norbert volt segítségünkre így 10.15-re a  közvetlen életveszély elhárításra került.  Már ezen munkálatok során a helyszínre érkezett Bárány Attila, hogy felmérje a végleges alátámasztás és az utcai oromfal kidőlésének megakadályozásához szükséges anyagigényt. A fatelepről – szakemberekkel, anyaggal és gépekkel – 11.30-ra érkezett a helyszínre és megkezdték a hátsó födémgerendák, kellő merevségű faszerkezetű alátámasztását, valamint az utcai fal kidőlés ellen történő megtámasztását. Ezen munkákkal egy óra alatt végeztek és az elkészült faszerkezetre – a vagyonvédelem biztosítása okán – OSB táblákat is felcsavaroztak, ezekkel  lezárva a szobát, megakadályozva az esetleges behatolást. Az elvégzett munkálatok eredményeképpen az életveszély elhárításra került, ugyanakkor az utca fal – az ablak melletti téglapillér – stabilitásvesztése miatt bármikor összerogyhat, de támaszok a közterületre való kidőlést megakadályozzák. 

Ekkorra már telefonon jelentkezett a tulajdonost is akinek itt élő rokonai már beszámoltak a történtekről. Tájékoztattam az elvégzett munkálatokról az épület állapotáról és arról, hogy a ház – legalább részleges – bontása elkerülhetetlen. Vasárnap, 04.05-én a helyszínen is megjelent statikus szakértő kíséretében és egyeztetett Mátyus Attilával a bontásról.

A beavatkozások következtében az épület állékony, de egy estleges szeles, csapadékos időjárás következtében az utcai fal leomlása nem zárható ki.

Mindezek alapján az épület – legalább az első szobát érintő – bontása elkerülhetetlen, természetesen csak az elektromos és gáz mérők szolgáltató általi leszerelését követően.

Mindez rendkívül sajnálatos, mert az a tornácos épület egyike azon kevés – még közel eredeti állapotában – megmaradt parasztházainknak, melyek nagykovácsi sváb múltjára utalnak.”

Vajon megmarad-e az épület egy része, vagy teljes bontás a sorsa? Érdemes megnézni a fotókon a tornác oszlopainak díszítését, az eresz famintáját, a ház tornác felőli oldalán részben eredeti nyílászárókat, a ház méreteit és arányait. A fekete-fehér fotó a házat a nyolcvanas évekbeli állapotát örökíti meg. (Kneipp István fotója.)

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum