Krónika kereső

Trianon100 Megemlékezés

Szerző:

Trianon100

A Nemzeti Összetartozás Napja

Megemlékezés

 

A községi megemlékezés 16.30 perckor kezdődött a katolikus templom harangzúgásával. Ebben az időben, egyszerre minden templom harangja megkondult, emlékezve azokra a percekre, amikor a trianoni béke aláírásra került.

A magyar történelem egyik sorstragédiája a Trianoni békekötés. Mint annyi más sorstragédiát történelmünkben ezt sem volt lehetőségünk megtanulni, megismerni, feldolgozni, megbeszélni vagy legalább beszélni róla.

Trianon – elhallgatott, titkolt, félreértelmezett.

Trianoni béke? Beszélhetünk-e békéről egyáltalán?

A békeszerződést a versailles-i Nagy Trianon-kastély 52 méter hosszú és 7 méter széles folyosóján 1920. június 4-én írták alá.

A békeszerződés következtében a 325 411 négyzetkilométer összterületű Magyar Királyság széthullott. A 282 870 km2 területű Magyarország területeinek valamivel több, mint kétharmadát, Horvátországgal együtt 71%-át, lakosságának felét elveszítette.

„Ha Magyarország abba a helyzetbe állíttatnék, hogy választania kellene ennek a békének elfogadása vagy aláírásának visszautasítása között, úgy tulajdonképpen azt a kérdést kellene feltennie magának: legyen-e öngyilkos azért, hogy ne haljon meg” – mondta Apponyi Albert, a magyar küldöttség vezetője.

A 100 éve aláírt béke, magában foglalta az újabb háború csíráját. Magyarország gazdasági, gazdálkodási, kereskedelmi, vasúti, kulturális egysége szétesett. Az ásványi kincsek lelőhelyei a határokon kívül maradtak, a nagyobb földrajzi egységeket összefogó gazdasági-kulturális központként működő városok kerültek el az anyaországtól.

A trianoni traumát a nemzet soha nem tudta kiheverni, csupán egy újabb világháború, világégés és egy újabb, diktatórikus trauma nyomta el. Trianon így maradt feldolgozatlan közös fájdalmunk.

A harangzúgást a közösen elimádkozott Miatyánk követte Kemenes Gábor atya vezetésével.

A Himnusz után a Hazám, hazám népdalt a Csicsergők előadásában hallgathattuk meg nyolc különböző népviseletbe öltözött kislány előadásában. Ezt követően az emlékezők Kiszelné Mohos Katalin polgármester asszony beszédét hallgatták meg. Majd az Örökségünk dal hangzott el a Csicsergők és a Tan-Band előadásában. Koszorút helyeztek el: Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata és intézményei, a Német Nemzetiségi Önkormányzat és a FIDESZ helyi szervezete.

A koszorúzás után a Szózat és a Székely Himnusz zárta a megemlékezést.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum