Krónika kereső

Bányaszerencsétlenség 66 éve, 1954-ben – három nagykovácsi áldozattal

Szerző:

„1954. június 25-én az Altáró üzemben a +280,0 méteres szinten, öregműveletek közelében egy irányvágatot hajtottak ki. Előfúrás védelmében hajtották a vágatot, de ennek ellenére vízbetörés következett be, ami az altárói szintre zúdult le. Egy közelben telepített feltörésben hárman dolgoztak, ide menekült be két bányász a vízbetörés elől. A feltörés alatt azonban vízzsák alakult ki, és az ott lévő öt bányász megfulladt. Egy dolgozó a lezárt Antal-lejtős akna felé menekült, mert az altáró irányában torlaszok voltak. A lezárt bányatérségben valószínűleg oxigénhiány miatt halt meg. Az utólagos vizsgálatok alapján mintegy 50-70 ezer m3 víz betörését állapították meg.” – írja Tóth Árpád A pilisi szénbányászat története 1848-1970 című munkájában, amelyet Óvári Sándor szerkesztett és a Pilisszentiváni Helytörténeti Egyesület gondozásában jelent meg 2015-ben.

A Bányász- emlékmű avatása 2019-ben

A bányaszerencsétlenségben három nagykovácsi bányász is áldozatul esett. A 2019 szeptemberében állított Kolozsvár téri Bányász-emlékművön az ő nevük is olvasható, az utolsó sorokban:

Petőcz Mátyás 1954

Szabó István 1954

Varga Béla 1954

Emlékezzünk meg róluk!

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum