Krónika kereső

Kitüntető címek, elismerések 2020. augusztus 20-án

Szerző:

 

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Pereszlényi Gábornénak és Tábi Gyöngyikének adományozott Nagykovácsiért  emlékérmet.

Az elhangzott laudációjuk:

Pereszlényi Gáborné, Képíró Tünde, a Nagykovácsi Általános Iskolában 1996 óta látja el az iskolatitkári feladatokat. Munkáját precízen, pontosan, az iskola és Nagykovácsi közösségének érdekeit szem előtt tartva végzi.

Rendkívül értékes segítséget ad nemcsak az intézményvezetőnek, kollégáinak, de a szülők és a gyermekek is teljes bizalommal fordulhatnak hozzá bármilyen ügyről legyen is szó. Ő az a személyiség az iskolában, akinek a munkáját akár szervezési, akár adminisztrációs vagy bármely konkrét feladat tekintetében igénybe lehet venni, akire minden körülmények között számítani lehet. A jelenlegi és az elmúlt 25 év valamennyi iskolai vezetésének jobbkeze, az iskolai háttérinformációk mindenkori tudora. Ő az, aki az iskolában valaha megfordult valamennyi tanulót és pedagógust név szerint ismer. Az általános iskolai tanulmányait is ebben az iskolában végezte, és most a munkáját is az intézmény mindenkori érdekei szerint látja el, maximális teherbírással és hallatlan precizitással. Tevékenységét közel negyedszázada kiemelkedő színvonalon fejti ki, mindenkor elsősorba helyezve az iskola és Nagykovácsi közösségének érdekeit. Biztos vagyok benne, hogy mindig pontos, segítőkész, hosszú távon is a településért, annak iskolájáért végzett kimagasló munkája miatt nem csak közvetlen munkatársai, hanem a szélesebb közvélemény is támogatja elismerő kitüntetését.

 

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Tábi Gyöngyikének közösségfejlesztő tevékenységéért, a tehetséggondozás területén elért kiemelkedő eredményeiért Nagykovácsiért emlékérmet adományoz.

Tábi Gyöngyike, született Neumann Gyöngyike, tanító, ének-zene tanár, közel négy évtizedes pályafutása részeként 1992 óta dolgozik a Nagykovácsi Általános Iskolában. A pedagógusi munkájának, a pedagógushivatásnak az elmélyítéséért, az iskolai osztályainak a személyiség- és közösségformálásáért, tehetséggondozó munkájában elért kiemelkedő eredményeiért javasolták őt e kitüntető címre.

Mint pedagógus, a folyton fejlődő, hivatását életcéljának tekintő szakember. Tábi Gyöngyike pályájának minden részében igyekezett kiemelkedőt alkotni. Mint tanító, a diplomája megszerzésén túl olyan továbbképzésekkel gazdagította személyiségjegyeit, repertoárját, amelyek a saját céljai mellett az iskolája fő célkitűzései is egyben. A hagyományőrzés, a magyar és a népi kultúra iránt is fogékony tanító, aki fontosnak érzi a tanulók szoros kötődését szűkebb és tágabb hazájukhoz: Nagykovácsihoz, illetve Magyarország természeti és történeti értékeihez.

Ének-zene tanárként szakirányú továbbképzésen, a Debreceni Egyetem Konzervatóriumában korszerűsítette ismereteit, melyet jól kiegészít, hogy zongoratanszakot is végzett. A dyslexia-prevenciós továbbképzés, és egyéb képzések után jelenleg, pedagógus kollégáival közösen részt vesz az Eszterházy Károly Egyetem „Komplex alapprogram” című módszertani megújító továbbképzésen.

Mint osztályfőnök, az alsó tagozaton, tanítványai körében a személyiség- és közösségfejlesztő, valamint az egészségfejlesztő és zöld programok elhivatott létrehozója, az iskolai háziversenyek egyik szervezője. Ezeken a versenyeken, mint például az ének versenyen előfordul, hogy közel 100 tanuló mutathatja be tudását, így ezek nem ritkán több napos rendezvények, amit a diákok mellett a többi pedagógus és a szülők is élvezhetnek. A „Zene Világnapjának” megemlékezésekor hagyományt teremtett azzal, hogy az iskola tanulói bepillantást nyerhetnek a komolyzene vidám dallamaiba. Új hagyományt teremtett Nagykovácsi életében a Magyar Népdal Napjára szervezett főtéri közös népdalénekléssel, amikor az iskola több száz tanulója és Nagykovácsi lakosai közösen fakadnak dalra.

Tábi Gyöngyike tanárnőt az iskolai nevelő-oktató munkája mellett közösségfejlesztő, Nagykovácsi életébe a magyar kultúrát becsempésző és a hagyományőrzést színvonalasan képviselő tevékenységéért és a tehetséggondozás területén elért kiemelkedő eredményeiért tüntetjük ki a Nagykovácsiért emlékérem díjával.

2020-ban Nagykovácsi díszpolgára Sáry László lett. 

Sáry László – díszpolgár laudációja

Kiemelkedő életművéért, zenepedagógusi, zeneszerzői tevékenységéért, Nagykovácsi zenei életének támogatásáért 2020 díszpolgára: Sáry László

Sáry László zeneszerző, zenetanár idén 80 éves.

A modern magyar komolyzene meghatározó alakja. Zenei pályafutása igazán gazdag életmű. Művészetét, életművét a játék-zene-terápia hármas egységével jellemezhetjük talán a legjobban.

1979-ben Kassák Lajos-díjat, 1985-ben Erkel Ferenc-díjat, 1993-ban Bartók-Pásztory-díjat kapott. 2000-ben Érdemes művész, 2008-ban Kiváló művész elismerést kapott. 2016-ban Artisjus díjas lett, Az év komolyzenei műve kategóriában.

Közreműködött az Új Zenei Stúdió alapításában, amely munkában Eötvös Péterrel, Kocsis Zoltánnal és Kurtág Györggyel működött együtt.

Zeneszerzői munkássága mellett a zenepedagógusi tevékenysége is világszerte elismert: Angliában, Franciaországban, Belgiumban, Japánban, Olaszországban, Észtországban is tartott kurzusokat. Sajátos módszertanát sok helyen (Kreatív zenei gyakorlatok), így a Színház- és Filmművészeti Egyetemen is használják.

Bátran állíthatjuk, hogy a Sáry-módszer nem pusztán segítség a zenében való eligazodáshoz, hanem filozófiát is rejt, írják rajongói és tanítványai. A módszer lényege, a keresés, a játékosság, a kísérletezés, a kipróbálás szabadságának igénye, a többféle jó megoldás elismerése. A lehetőség megteremtése a teremtő fantázia kibontakozásához.

A koncerttermeken kívül munkáit a színházi világban is méltányolják, jónéhány színdarab zenéjének komponistája, vérbeli színházi ember.

Zenei tevékenysége Nagykovácsiban is ismert, a helyi zenei élethez is aktívan kapcsolódott.

Vérbeli zenepedagógusként, szinte természetes, hogy Sáry László a Nagykovácsi Zenei Alapítvány és a Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola egyik alapító tagja lett. Örömmel állt nagyon sok helyi művészeti akció, kezdeményezés mellé. A kétezres évek elején a Linum Fesztiválok egyik neves fellépője, szervezője volt.

Sáry László életművével nemzetközi és hazai elismerést szerzett, hozzájárult a település jó hírnevének öregbítéséhez, mindvégig támogatva Nagykovácsi zenei életének kezdeményezéseit.

„A zene öröm, mely játékost és hallgatót egyaránt derűvel és jókedvvel tölt el” – vallja Sáry László. Köszönjük, ezt a sok örömet, amelyet zenéjével a muzsikusoknak, tanítványoknak, a közönségének adott.

Sáry László úrnak gazdag életművéért, amellyel az egész világon hírnevet szerzett a magyar zenének, Magyarországnak és így egy kicsit Nagykovácsinak is, 2020-ban a Nagykovácsi Nagyközség díszpolgára címet adományozunk.

Gratulálunk, további sikeres alkotói éveket kívánva mindannyiónk közös örömére.

Ifjúsági dicséretek

Viczián Anna köszöntése

A tavasz folyamán érkezett a hír, hogy kiemelkedő kreatív tizenéveseket ismertek el a 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató versenyen.

A verseny zsűrije 99 benyújtott pályázat közül választott ki 10 díjazott projektet, valamint 11 témát kiemelt dicséretben részesített. A verseny fővédnöke Dr. Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter és Dr. Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter volt, a zsűrielnök pedig Dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar professzora.

Nagykovácsi vonatkozású ezt követően lesz a hír, ugyanis az Egis Gyógyszergyár Zrt. által felajánlott III. Díjban részesült Halmos Zita és Viczián Anna az “Ebcsont beforr, avagy csontpótlás meglepő anyagokkal” c. pályázattal.

Napjainkban a testbe beültetett implantátumok széles körben elterjedtek, a felhasználók nagy része azonban az implantátum elfertőződésének lehetőségét, és a tényt, hogy testidegen anyag van a szervezetében problémának tartja. Erre találtak optimális megoldást a fiatalok. Egy csontimplantátumot hoztak létre, amelyet egy tojáshéjból készített hidroxiapatit szuszpenzióval vontak be, ami nem szintetikus anyag, így jobb és gyorsabb csontosodást eredményez.

Viczián Anna nagykovácsi lakos, a Baár-Madas Református Gimnázium tanulója.

A 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból valósult meg.

Gratulálunk a fiataloknak, különösen Viczián Anna, nagykovácsi lakosnak, büszkék vagyunk rá a nagyszerű eredményért.

Köszönjük Anna, hogy Nagykovácsi jó hírnevét Te is öregbíted.

 

A Koncz-testvérek köszöntése

 

2019 őszén a Koncz-család kereste fel az Öregiskola könyvtárát, hogy anyagot kérjenek egy film készítéséhez. A filmet a gimnazista fiatalok egy pályázatra kívánták benyújtani, az Árpád Gimnázium Tévhitek című alkotópályázatára. Az Öregiskola könyvtára a Greszl Ferenc: Szomorú napok című könyvvel, fotókkal, régi cikk adatbázisbeli elérésével, a Pékdomb fotóinak ajánlásával tudott segíteni. A közös munka során a fiatalok önállóan dolgoztak, de rendszeresen beszámoltak, hol tart a munka, mikor utaznak ki Németországba, hogyan készülnek az interjúzásra. Izgatottan vártuk az eredményt, a filmet.

A fiatalok pályaműve 44 másik pályamunkával versengett. A fődíjat végül megosztva Koncz Levente 10.c, Koncz Julianna 12.d és Koncz Endre 9.d osztályos tanulók nyerték.

A nagykovácsi vonatkozású nyertes film készítői: Koncz Julianna (riporter) és Koncz Endre (operatőr).

Részletek a pályamunkáról írt értékelésből: „A pályázók filmje több hónapig tartó, összetett munkafolyamat eredményeként létrejött hiteles, szép és megrendítő alkotás. A készítők rendkívül sokrétű és alapos kutatómunkát végeztek. Kiindulópontként a Greszl Ferenc, nagykovácsi plébános 1945-ös naplójából készült könyv elolvasása szolgált. Másik forrásuk a Nagykovácsiból kitelepített Mandl Mátyás volt, akivel németországi otthonában videoriportot készítettek. Mindezt kiegészíti a svábok ellen uszító Szabad Nép 1945-46-os lapszámainak, a korabeli mozgalmi zenének, a kitelepítést és a sváb családok hétköznapjait dokumentáló fotóknak a filmbe építése.

A film egy temetői képsorral indul, a tiszteletadásnak, az együttérzésnek olyan szép gesztusával, ami szavakkal nehezen elmondható, a kép–zene–szöveg együttese viszont nagyon intenzíven közvetít.

Ez a gesztus megismétlődik azt követően, hogy Matyi bácsi elmeséli az egy évvel később, 1946 januárjában kitelepített nagykovácsi svábok történetét. Újabb főhajtás ez az igaztalanul vádoltak, a hazájukból elüldözöttek előtt, egyben a múlt lezárása. Harmadszorra a film végén tér vissza egy részlet a temetői képsorokból egy animációval kiegészítve, amikor Matyi bácsi és Julcsi közösen eléneklik a himnuszt. Kell-e magyarázni a szimbolikus jelentést?

A film lírai keretébe szervesen illeszkedik a több részletben elhangzó, korabeli zenével, újságokkal, fotókkal nagyszerűen illusztrált dokumentum értékű riport. A beszélgetés érzelmi csúcspontja, amikor Matyi bácsi felidézi 1968-as hazalátogatását. Nehéz könnyek nélkül végighallgatni.

Külön kiemelendő a pályázók azon törekvése, hogy alkotásuk minél inkább „házi készítésű” legyen. Ők gyűjtötték az anyagot, készítették a forgatókönyvet, kezelték a kamerát, csinálták a vágást, megjelennek szereplőként, de még a zenei kíséretet is ők adják (Endre: brácsa, Julcsi: ének, harmónium). A Circumdederunt hangfelvétele pedig a családtagjaikból, rokonaikból és ismerőseikből szervezett kórus közreműködésével készült. Szép példája ez a támogató közösség jelenlétének.

A film helytörténeti jelentőségét és művészi színvonalát tekintve messze meghaladja egy iskolai pályázat kereteit. Jó volna szélesebb közönség előtt is bemutatni: megállná a helyét. Méltó a fődíjra.”

Gratulálunk a fődíjhoz! A film méltó arra, hogy díszbemutatója legyen Nagykovácsiban. Sajnos, a vírushelyzet okán ez eddig csak virtuálisan történhetett meg, de szeretnénk méltó, ünnepi körülmények között a nagykovácsiak elé tárni. Talán erre a kitelepítés jövő évi 75. évfordulóján lesz alkalom.

Örülök, hogy személyesen is tudjuk köszönteni a film egyik alkotóját, Koncz Endrét, testvérének, Koncz Juliannának pedig innen küldjük üdvözletünket. Köszönjük a fiataloknak, hogy ez a film elkészült. Juli és Endre, gratulálunk munkátokhoz!

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum