Krónika kereső

Egy fénykép margójára – 1956. október 23. tiszteletére

Szerző:

A fotó 1990. október 23-án készült. Éppen az első demokratikus helyhatósági, önkormányzati választások után voltunk. Dr. Schmidt Imre lett Nagykovácsi polgármestere, ő a kép középső alakja. Idős kora ellenére vállalta a megmérettetést, vállalta a nehéz, embert próbáló feladatot, a község élére állni, felelősséget vállalni közös dolgainkért. 72 éves ekkor. Hét évtized van mögötte. Ebből egyet börtönben kellett volna töltenie, az amnesztia miatt csak hat év lett belőle. 1957 márciusában letartóztatták. Elsőfokon hét, másodfokon tíz évre ítélték. A vád másról szólt, a tett nagyjából ugyanaz volt, mint 90-ben. Felállt és mert rábízták,  átvette a község vezetését 1956 októberében.

A képen harmadik a sorban Mensáros László színművész. Az ünnepségen szavalt, elszavalta az Egy mondat a zsarnokságról című  Illyés Gyula verset, fia Péter kérésére, aki itt él Nagykovácsiban. A vers minden szava hitelesen szólt. Mensáros László is megélte a versbeli időket. 1956-os tevékenységéért (neki is köszönhető, hogy a színházban semmiféle atrocitás nem történt) letartóztatták,  Debrecenben szinte a színpadról, jelmezben vitték el a rendőrök Hamletet. 1960-ban szabadult. 64 éves 1990-ben, alig három év volt hátra.

A kép előterében Gyuri atya, botra támaszkodva. Orbán György plébános, 1968-tól szolgálta, szinte haláláig a nagykovácsi híveket. Nem mondhatjuk, hogy könnyű időkben teljesített, tartott ki és volt hűséges. A képen 85 éves, ezután még négy évig volt Nagykovácsi plébánosa.

Három férfi, három erős hit, három kitartó igen közös dolgaink demokratikus intézésére.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum