Krónika kereső

Tisza István születésének 160. évfordulója

Szerző:

160 éve, 1861. április 22-én született gróf Tisza István politikus, országgyűlési képviselő, a Magyar Királyság miniszterelnöke 1903 és 1905 között, majd 1913 és 1917 között.

Tisza István Benczúr Gyula festménye

A Nagykovácsi Tisza-kastély az egykori miniszterelnök, családja, felmenőinek tulajdonában volt. Az I. világháború áldozatainak neveit megörökítő, Nagykovácsi főterén álló Hősök oszlopán az első név az övé: gróf Tisza István nemzetünk s községünk mártyrja.

Megemlékezésül szeretnénk felhívni a figyelmet a Tisza István, a két korszak határán című konferencia elé készült kisvideóra. A filmben ifj. Bertényi Iván, a kor és a téma szakértője, szavait hallhatjuk Tisza Istvánról.

Itt érhető el a kisfilm.

Az alábbi linken az Új világ hajnalán, Tisza István című, az Országgyűlési Múzeum munkatársai által összeállított kiállításra juthatunk el online módon, kép, illetve hanganyagokat tudunk letölteni. A haladás irányát a zöld nyilak jelzik, a kis színes ikonokra (hangjegy, képszimbólum stb.) kattintva értékes tartalmak gördülnek le.

Kattintással beléphetünk a kiállításra.

Kattintás után, be tudunk lépni a kiállítás termeibe! Virtuális kalandozásba kezdhetünk, a 2020 augusztusában nyílt kiállítás anyagában. Képet kaphatunk a családi hétteréről és Tisza István politikai munkásságáról is.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!