Krónika kereső

A római katolikus templom felújításának kezdete

Szerző:

A nagykovácsi Nagyboldogasszony római katolikus templom felújítási munkálatatai 2021. október 13-án megkezdődtek. Letakarták az oltárokat, a padokat szétszerelték. Nekikezdtek az eredeti kövezet felszedésének. A kövezet felbontásánál jól látható,  a templomépítők egy kiegyenlítő murvaágyba helyezték le a mészkőlapokat. Az eredeti lapok Crailsheim városából érkeztek anno, az anyaföldtől Bajorországból, Baden Württembergből. Úgy vélekedhettek az elődök 1742-ben, amikor a templom építésének nekikezdtek, hogy csak igazán tartós és jó anyagból érdemes dolgozni. Ugyanez a mentalitás köszönt vissza a Hősök oszlopának emelésénél, amikor több szobrász tervét is elutasították, mert  olyan szobrot szerettek volna állíttatni, ami időtálló, értékes kőből áll, méltó emléket állít a hős fiaknak. 1925-ben a haraszti mészkövet választották, ár-érték arányban ez volt a  legkedvezőbb elérhető anyag. (A Nemzeti Múzeum előtt álló Arany-emlékmű is ebből a kőből készült.) A háború utáni helyzet nyilván nem engedte meg, hogy az anyaföldről vásároljanak anyagot, de a XVIII. században, a templom építőinek volt erre lehetősége. Vajon milyen úton érkezett ide Nagykovácsiba az anyag Németországból, hogyan rendelték meg, érdekes kérdések. Több barokk templom kövezete is ebből az anyagból készült. A lépcsők tömbkövei egyediek, azok nem a mészkőlapokból készültek.

Arra a kérdésre, hogy a templomban miért volt télen mindig olyan dermesztően hideg, hogy tartós fagyos napok esetében a vázák elfagytak, megrepedtek, önmagában a padlózat is magyarázatot adhat. Egy egyre vékonyabbra kopó, egyre töredezettebb lapréteg védte csak az épületet alulról.

Az új kövek szintén németországi anyagból készülnek,  Solnkofen városából származnak. Talán ezzel is megadva a tiszteletet az elődök választásának.  Az 50 x 50-es lapok alá kerül a megfelelő szigetelés. Kemény feltöltés, majd aljzatbeton után hőszigetelést kap a réteg, ebben lesznek a padlófűtés csövei, egyéb szerelvény alapok, majd egy újabb betonrétegre kerül majd a burkolat. A templom tetőszerkezete alá egy húsz centiméter vastag paplan szigetelés

Az átmeneti időszakban a szentmisék a plébánia tetőterében lesznek. A pandémiás zárlat óta bevezetett élő közvetítések azóta is folyamatosak, így a miséket on-line is lehet követni.

A  felújításról szóló információkat Csabainé Perneczki Judittól kaptuk, a fotók Huszár Antal Virág munkái.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum