Krónika kereső

Varázskastély 2022

Szerző:

5. Varázskastély családi fesztivál

Dienes Beáta

2022 pünkösdjén immáron ötödik alkalommal változtattuk igazi gyerekparadicsommá a Teleki–Tisza-kastély parkját több ezer kisgyermek és családjaik örömére. Ez a varázslat viszont nem jöhetett volna létre nélkületek, kedves fesztiválozók! Köszönjük, hogy két év kihagyás után újra bizalmat szavaztatok nekünk ezen a hosszú hétvégén, és velünk együtt ünnepeltétek a gyerekeket ebben a meseszép, zöld környezetben.

Az Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár maroknyi csapata hosszú hónapok óta dolgozott a háttérben azon, hogy június első hétvégéjén az eddigieknél is nagyobb volumenű rendezvénnyel várhassuk a családokat. Számtalan személyes és online egyeztetés, szerződéskötés, Facebook poszt, terepbejárás és mindenféle koordinálás után is még félve néztünk körbe június 4-én este a kastélyparkban, és azt fontolgattuk, vajon eljöttök-e hozzánk másnap? Szemrevételeztük a parkot: áll a nagyszínpad a focipályán, sorban épülnek a szabadtéri játékok, érkeznek a vendéglátósok kitelepülései, szépen sorjáznak a csillagsátrak, előkészítettük a főzőversenyhez szükséges eszközöket, és megérkeztek a nem is olyan mellékes mobil wc-k és a kukák is. Azt viszont egyikőnk sem tudhatta akkor, hogy másnap vajon minket választanak-e Nagykovácsi, és a környező települések, kerületek családjai? Aggódtunk egy icipicit amiatt is, hogy vajon az időjárás kedvezni fog-e a szabadtéri fesztiválunknak.

Pünkösdvasárnap nagy izgalommal nyitottuk meg a kapukat reggel 10 órakor, hogy egy kis éjszakai megszakítással egészen másnap este 19 óráig várhassuk a vendégeinket. Ti pedig jöttetek és jöttetek, és olyan sokan lettünk a parkban, mint előtte egyetlen évben sem! Rekordszámú csapat jelentkezett a főzőversenyre is, és általában minden együttműködő partnerünk arról számolt be, hogy olyan sok család tért be hozzájuk, mint korábban soha. Megteltek érdeklődő lurkókkal a bölcsis-ovis-sulis-zeneiskolás-egyesületi stb. sátrak, türelmesen kígyóztak a sorok a nosztalgia játszótértől kezdve az ugrálóvárakon át az euro bungeekig. Reményeink szerint mindenki talált magának a sokrétű kínálatból ugrálós, mászós, ügyességi, vizes, kézműves, gondolkodtató stb. aktivitást. Szétfeszítené e rövidke írás kereteit, ha részletesen felsorolnánk, pontosan mennyi mindent lehetett kipróbálni a sok-sok lelkes pedagógus és önkéntes közreműködésének köszönhetően. (Érdemes rápillantani arra a köszönetnyilvánító listára, amely ugyanebben a lapszámban található!)

Színpadi programokban sem volt hiány! A két nap alatt 15 különféle produkció népesítette be a Varázskastély színpadát, és nézőterét! Amikor az Öregiskolában egy-egy rendezvény előkészítésekor elkezdünk gondolkodni a lehetséges fellépőkről, az elsődleges szempontok között mindig szerepel az, hogy a Nagykovácsiban élő hivatásos és amatőr művészek, alkotók, csoportok közül hívjunk meg minél többeket. Szerencsére széles a kínálat, így most is számos helyben működő, vagy legalábbis nagykovácsi taggal büszkélkedő csoportot invitálhattunk meg a Varázskastély színpadára. A gyerek művészeti csoportok mintegy 120 tagja mutathatta meg országnak-világnak, hogy mit tanult az elmúlt évek során pedagógusaitól, legyen az akár balett, disco-, divat-, jazz-, vagy épp magyar néptánc! Örömmel szemléltük természetesen a felnőtt csoportok táncait is, a sváboktól egészen az írekig! Nagykovácsi lányok-asszonyok alkotják a Linum Vocal névre keresztelt kamarakórusunkat is, akiket a fesztivál alatt több alkalommal is hallhattunk: megállták a helyüket a fakanál mellett is (Lásd főzőverseny chili con carnéja), Varázsénekükkel pedig a két napos vigasság színpadi szekcióját zárták le, közvetlenül azután, hogy a fesztiválozó gyerekek meghallgatták a szintén falunkbeli Berkesi Alex (Alma zenekar) Pupafalváról szóló zenés meséjét. Tavaly nyáron, a Nagykovácsi búcsún egy hirtelen jött vihar miatt idő előtt be kellett fejeznünk a Pedrofon buliját, így idén arra gondoltunk, kárpótlásként újra elhívjuk a fiúkat, köztük a továbbra is Nagykovácsiban élő Solymosi Róbert dobost. A csapat újfent fergeteges bulival örvendeztette meg a táncoslábú hallgatóságot!

Ha mélyebbre ásnánk, biztosan találnánk nagykovácsi gyökereket azoknál a fellépőinknél is, akiket a munkásságuk előtti tisztelet jeleként hívtunk meg családi rendezvényünkre. Az elmúlt időszak jelentősebb magyar gyerekfesztiváljai biztosan nem múltak el anélkül, hogy Ágoston Béla, Danny Bain, Joós Tamás, a Klárisok és a Rutkai Bori Banda ne lépett volna fel a színpadjukon. Úgy gondoljuk, a hazai zenei élet ezen jeles szereplői hozzánk is remek koncerteket hoztak, és mindenkit bevontak a varázslatba, aki csak hagyta magát. Ebből pedig a felnőttek is részesülhettek, ha például pünkösdhétfő délelőttjén meghallgatták a HolddalaNap zenekar pünkösdi koncertjét. Persze lehet, hogy korai volt az időpont, hiszen előtte való este a legendás KFT zenekar volt a sztárvendégünk. Aki nem unta meg, hogy mindig itt legyen, és pünkösdkor nem utazgatott, együtt énekelhette a KFT-vel többek között a házibulik elmaradhatatlan Afrikáját is („Ha meguntam, hogy mindig itt legyek, Majd utazgatok, mert utazni érdemes.”)! Igazán örvendetes volt látni vasárnap este az „Újra vár a balatoni nyár” sok száz fős vendégseregét! Ekkor már tudtuk azt, ami egy nappal korábban még bizonytalanságban tartotta az Öregiskola szervezőcsapatát: minket választottatok, és részvételetekkel felejthetetlenné tettétek az 5. Varázskastély családi fesztivált. Köszönjük!

Related Entries

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum