Krónika kereső

NAMI Gála és 30 éves a Rézpatkó

Szerző:

Ha május, akkor eljön a gálák ideje. A Zeneiskola minden csoportja arra vár, bemutathassa, mivel telt az év, mennyit fejlődtek a növendékek. A tanárok rengeteg munkája egy képzeletbeli albumban kerül bemutatásra. Minden alkalommal valamilyen igazi “gálaszám” is bemutatásra kerül. Gáspár Nelli igazgatónő kedves felvezető szavai után, idén is két felvonásban ismerhettük meg az idei eredményeket, a büszke szülők és izgatott tanárok körében. A siker joggal nem maradt el.

2023-ban a Rézpatkó Együttes 30 éves. 1993-ban egy népművelő-énektanár, Pordán Attila és egy fiatalember, Bottyán Zsolt, akinek nagyon fontos volt a néptánc ügye, kiötlötték, hogy kellene egy néptánc csoport Nagykovácsiban. Kezdetben iskolai szakkörként indult be a munka. Erdei Irén iskolaigazgató örömmel pártolta a kezdeteket, ahogyan Pájer Árpád polgármester úr is jelentős energiákkal karolta fel a kezdeményezést. Aztán Huszárné Czene Zsuzsa az élére állt a tánc ügyének. A kezdeti szerény induláshoz képest hárminc év után imponáló a fejlődés. Zsuzsa maga is profivá képezte magát, elvégezte a Táncművészeti Egyetemet. Minden korcsoportban igényes produkciót állítottak ki, a viseletek forgatagában jó volt emlékezni az első pörgős szoknyákra, az első masnikra, amiket a kislányok hajába fontak a szülők. Azok a kislányok már felnőtt, családos anyukák, dolgozó fiatalok.

Közülük, a kezdeti harmincéve alakult csoport, egykori kicsi táncosai jó ideje nagy tervvel álltak elő. Csiha Balázs összekürtölte a “régiket” és a Faluházban elkezdődött a felkészülés, a próba a jubileumra. Aki látta a kezdeteket, nem tudta meghatódottság nélkül nézni a fiatalok bravúros produkcióját. Köszönjük Rézpatkó!

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum