Krónika kereső

Kollárik Gyula – köztisztviselők napja

Szerző:

Már majdnem hagyománynak tekinthetjük, hogy nagykovácsi egykori jegyzőjének sírját a köztisztviselők napján megkoszorúzzuk. Kollárik Gyula 1842-ben született. Ahogy már a krónika lapjain megemlékeztünk, rövid életében nagyon fontos munkát végzett az 54 éves korában bekövetkezett haláláig. Idén Kiszelné Mohos Katalin polgármester és Grégerné Papp Ildikó jegyző tette le a koszorút. Nagy örömünkre Kollárik Gyula dédunokája, Cselényiné Szántó Erzsébet is megtisztelte a megemlékezést. Erzsébet Budapesten él, és hálásan szokta észrevenni temetőlátogatásai alkalmával, hogy a dédapa sírja szépen rendben van tartva, június végén még virágok is díszítik. Erzsébet számára nagyon fontos volt a család történetének megismerése, hosszú éveket töltött könyvtárakban, levéltárakban, amíg a teljes családfát fel nem derítette. (Ennek egy  másolatát a helytörténet számára megkaptuk.) Ebből a családfából megtudhatjuk, hogy Kollárik Gyulának első feleségétől, Miszter Annától 12 gyereke született. Anna 34 évesen halt meg, ekkor Kollárik Gyula újra nősült, ebből a házaságból is született még öt gyerek. Sajnos sok gyerek nem érte meg a felnőttkort.

Szántó Erzsébet a helytörténeti munkákat is szívesen tanulmányozza, örömmel emlegettük, hogy Szatmári Lajos Angyalkerttől a mai óvodáig kötetéből tudható, hogy Kollárik Gyulának érdemei voltak az első óvoda alapításánál is.

Más forrásokból tudjuk, hogy milyen komoly szellemi-, pezsgő közélet volt Nagykovácsiban Kollárik Gyula pályafutása során. Angeli Márton plébános és Reitter Mihály tanító sírját is megkerestük, akik a jegyző kortársai voltak.

Köszönjük Szántó Erzsébetnek, a dédunokának, hogy betekintést kaphattunk a családfába, és történeteket hallhattunk a családról. Erzsébet édesanyjától megörökölt kosztümjét választotta a megemlékezés napjára, hogy kicsit Kollárik Gyula unokája is ott legyen az ünneplők között.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum