Krónika kereső

Nagyboldogasszony ünnepe- Nagykovácsi búcsú

Szerző:

Augusztus 15. templomunk védőszentjének, a Mennybevétetett Szűz Máriának az ünnepe. Hagyományosan az ehhez legközelebb eső hétvégén tartjuk a búcsú világi eseményeit. A búcsú a faluközösség ünnepe, ezért aztán minden korosztálynak szerettünk volna kedvezni, fellépőkkel, lehetőségekkel, játékokkal, szórakozással.

Pénteken átadták a Legszebb konyhakertek és a Virágos Nagykovácsiért program 2023. évi díjait. Megnyílt az idei helytörténeti kiállítás, “Virágból szőtt imádság” címmel, az úrnapi szokásokat elevenítette fel, a Buda környéki sváb falvak és így Nagykovácsi népi vallásossági emléket, a kápolnaépítés és a virágszőnyegezés szokását.

Szomat délelőtt a kicsik kedvéért Kalap Jakab játékos koncertjét hallhathattuk. Kinyitottak a vásáros bódék, a vendéglátók. Sültek a lángosok, forogtak a vattacukrok, kürtös kalácsok. A Faluház udvara megtelt fajátékokkal, a Rákóczy 1-ben felépült a légvár, élő csocsó és megannyi játék várta a gyerekeket. Megérkezett a Bábjáték automata is. Arcfestés, hennázás, hajfonás a lányok kedvéért, bár idősebb lányok is kipróbálták.

Felvonultak a veteránautók, élen a Zöld moszkviccsal, a régi szirénázó rendőrautókkal.

Délután három zenekar lépett fel a HobbyStars, a Jazz Banditos és a Milfmen. Mindhárom helyi kötődésű, nagykovácsiak, remeteszőlősiek  is játszanak benne.

Vasárnap délután hagyományosan a Große Kowatsher Runde tánccsoport fellépését láthattuk, a zenét a taksonyi Heimatklang zenekar szolgáltatta.

 Vasárnap az esti mise előtt a katolikus gitáros zenekar és Kemenes Gábor atya zenélésével, éneklésével tért véget a búcsú színpadi része. Rákövetkező keddre esett idén augusztus 15-e, a búcsú igazi napja.

A 2023-as búcsú programja

 

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum