Krónika kereső

Molnár Ferenc, a Pál utcai fiúk szerzője Nagykovácsiban?

Szerző:

Pár napja, január 12-én emlékeztünk Molnár Ferenc születésnapjára. 1878-ban született Budapesten, 146 éve. Fordulatos élete során mindvégig polgári jómódban élt. Jogot tanult, külföldi egyetemeken lett világpolgár vagy egyszerűen így született. Nem alapított praxist, hírlapíró lett. Belevetette magát a szerkesztőségek, kávéházak sajátos világába. Újságíróként vette fel a Molnár nevet. Az újságírás mellett a szépirodalom volt az  ő igazi terepe.

A drámaírás klasszikus alakja prózában is örök klasszikust alkotott, gondoljunk csak a világhírű regényére a Pál utcai fiúkra. A regényt eddig 32 nyelvre fordították le, így bátran mondhatjuk, Molnár Ferenc világhírű író volt. Nem csupán írói híre volt jelentős, minden munkájával páratlanul jól is keresett.

Az első világháborúban haditudósítóként dolgozott. A húszas évektől Nyugat-Európában élt, Franciaországban és Svájcban. A zsidóüldözések miatt Amerikába menekült, New Yorkban halt meg 1952-ben. Az ötvenedik születésnapját a New York-i Broadwayn ünnepelték, fogadta őt az amerikai elnök is, igazán elismert volt társaséletben, művészileg és anyagilag egyaránt.

Nemrégen egy Irodalmi atlasz akadt a kezembe, amely az általános iskolásoknak, korszakonként, szerzőkként összegyűjtve szerkeszti az évfordulókat, életrajzi helyszíneket és az irodalmi helyszíneket összevetve, térképre vetítve.

Molnár Ferenc egyik kedvenc szerzőm, így örömmel bogarásztam végig a térképen feltüntetett helyszíneket. Budapest, Vác, Miskolc, Ógyalla, London, Genf, Párizs, New York, NAGYKOVÁCSI.

Nagyon fontosnak találom, hogy Nagykovácsi minden kultúrtörténeti vonatkozását feltárjuk, nagyot dobbant a szívem. Mit kereshetett nálunk, a világhírű író, az européer, sőt világpolgár.

Keresgélni kezdtem, és hamar meg is lett a megoldás. Emlékeztem, hogy pár éve Csapák Alex írt a párbajok történetéről, de arra már bizony nem, hogy a világhírű író, Molnár Ferenc itt Nagykovácsi erdei mellett viselt párbajt becsületbeli ügyből kifolyólag. Csapák Alex cikke a Tájoló lapjain jelent meg. A szerző kiemelte, hogy kedvelt párbajozóhely volt Nagykovácsi környéke, bármely bizarr is ennek a tevékenységnek kedvenc helyszínét keresni. Inkább a főváros közelsége tette alkalmassá a nagykovácsi rétet, legyen az a Nagyrét vagy valamely egyéb tisztás.

Csapák a korabeli sajtót szemlézve feltárta a párbaj részleteit. A párbaj oka egy szerelmi ügy, a hölgy, aki miatt a párbaj kipattant Varsányi Irén színésznő, a Vígszínház ünnepelt dívája. Molnár Ferenc három feleségéből kettő is színésznő volt:  Fedák Sári és Darvas Lili. Az első feleség Vészi Margit írónő, illetve festőművész volt. Molnár első főszerkesztőjének lánya, ez az első házasság tartott legrövidebb ideig. Ebből a házasságból született Márta nevű lánya. Ha az életrajzi dátumokat végig vesszük, a Varsányi Irén-féle szerelem idején Molnár elvált ember, azonban Varsányi Irén ez idő alatt Szécsi Illés felesége. Ez volt a probléma, mondanánk ma. 1911-ben, januárban esett meg a párbaj, amely helyszíne a Nagykovácsi úttól balra eső filagória írta a cikkben idézett Délmagyarország. Molnár Ferenc kórházból jött ki a párbaj kedvéért, oda is ment vissza, a becsületbeli ügy tisztázása után.

Hogy ez az eset írta fel Nagykovácsit Molnár Ferenc életrajzi térképére, vagy egyéb összefüggések is vannak, ez további kutatásokat érdemel. Bár az író életrajzát, életművét tekintve, inkább tűnik valószínűnek, hogy valóban a párbaj, a bonyolult szerelmi élet köti össze az írót és a települést.

Források:

https://reader.dia.hu/document/Molnar_Ferenc-A_Pal_utcai_fiuk-42585

https://epa.oszk.hu/05000/05001/00071/pdf/EPA05001_nagykovacsi_tajolo_2021_05.pdf

https://hu.wikipedia.org/wiki/Moln%C3%A1r_Ferenc_(%C3%ADr%C3%B3)

https://hu.wikipedia.org/wiki/A_P%C3%A1l_utcai_fi%C3%BAk

https://port.hu/adatlap/szemely/molnar-ferenc/person-20254

https://adt.arcanum.com/hu/view/PestiHirlap1990_1991_01/?query=TEXT%3D%28Moln%C3%A1r+Ferenc+p%C3%A1rbaja%29&pg=139&layout=s

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum