Krónika kereső

Dr. Schmidt Imre születésének századik évfordulója

Szerző:

1918. február 2-án, száz évvel ezelőtt, született Dr. Schmidt Imre, Bakabányán. Elemi és középiskoláit Besztercebányán és Pozsonyban végezte. Kolozsváron járt egyetemre, közgazdászként kapta meg a diplomáját. 1945 után Nagykovácsiban kapott munkát, így került a faluba. Rövid ideig a bányában is dolgozott, de a nehéz fizikai munka kikezdte egészségét. Az ötvenes években diplomája szerinti munkát nem tudott vállalni, így díjbeszedőként dolgozott.

1956-ban, a budapesti forradalom hírére szerepet vállalt a helyi eseményekben, lelkesítő beszédet mondott a Világháborús Emlékműnél, ahol a 16 pontot is felolvasták. Megalakították a Nemzeti Bizottmányt, tevékenységével és szervezésében megvalósulhatott a közrend védelme és a lakosság ellátása.

1957 márciusában letartóztatták. Elsőfokon hét, másodfokon tíz évre ítélték. Ebből hatot leült.

Idehaza, Nagykovácsiban a felesége és négy gyermeke várt az apa kiszabadulását. A börtönévek után is sokat dolgozott a közösségért. A katolikus egyházközségben tevékenykedett, 1990-ben elfogadva a polgármesteri jelölést, Nagykovácsi első polgármestere lett.

2016-ban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, a Kossuth utca 64-ben pályázati segítséggel kialakításra került az 56-os Emlékszoba, a Büszkeségpont, amelyben a 32 sor című kiállítás Dr. Schmidt Imre személyének és Nagykovácsi 56-os történéseinek állít emléket.

Születésének százéves évfordulója alkalmával emlékező szentmise lesz a nagykovácsi római katolikus templomban 2018. február 3-án, szombaton, este hét órakor. Ezen a napon az 56-os Emlékszoba hat órától ünnepi nyitvatartással várja az emlékezőket.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum