Krónika kereső

Szállnak a darvak

Szerző:

Lenyűgöző madárvonulásnak lehettünk szem és fültanúi idén Mindenszentek napján. A falu felett több hullámban húztak át a darumadarak, a darvak. A daru gázlómadár, testhossza 110-120 centiméter, szárnyainak fesztávolsága 190-220 centiméter, testtömege 4500-6000 gramm.

A madarak hatalmas ricsajjal repültek nyugat felé.

A helyi facebook csoportokban gyorsan híre szaladt a különös madár vonulásnak. Egy kis polémia is alakult, hogy vadludakról vagy valóban darvakról van szó. Párhuzamosan valóban a vadludak is vonulásba is zajlott, de ezen a napon Nagykovácsi egét a darvak súlyos röpte szántotta. A hozzáértő, rendszeres madárfigyelők segítették a eldönteni a lúd – daru kérdést. A repülő madarak hosszú lába jól kivehető, ez eldöntötte a kérdést. A madarak hátravetett hosszú gázlólába jól kivehető szabad szemmel is.

A darvaknak nincs olyan állandó vonulási útvonaluk, mint a gólyáknak. Nagykovácsi felett ritkán haladt el ilyen számottevő darucsapat. Tavaly a Zsíros-hegy utcáit a megpihenő, vonuló gólyák lepték el. Miért éppen erre szálltak az idén, melegebb volt a szokásosnál, az éghajlatváltozás miatt más úton kedvezőbb a vonulás? Jönnek-e jövőre is? Lehet, hogy a daru vonulás csodálóinak jövőre nem is kell az Alföldre zarándokolni?

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum