Krónika kereső

Jégvilág – Összefogás Napja Nagykovácsiban

Szerző:

2014. december elsején az  ónos eső jégbe zárta a települést. Este már nem volt áramszolgáltatás a faluban, később a falu több helyén a víz szolgáltatás is leállt.

A fák a jég súlyától szenvedtek, hatalmas ágak szakadtak az utakra. A falu december 2-án megközelíthetetlenné vált. Sokan a kisebb utakon keresztül gyalogoltak Remeteszőlős irányába, ahol elérték a közlekedést. Az utat a rendőrség, tűzoltóság lezárta, félóránként a sürgős eseteket konvojban engedték át, félve attól, hogy a leszakadó ágak összezúzzák a közlekedőket.

Az áramszolgáltatás hiánya miatt a mobiltelefonok lemerültek, a házak többségében a fűtés is leállt.

A falu Óvodájában, a kijelölt melegedőhelyen egy generátor látta el az összes töltőre kapcsolt telefont, itt főzték a teát, itt készültek a zsíros kenyerek, ide lehetett menekülni azoknak, akik nagyon fáztak már a kihűlt otthonaikban.

A bajban az összefogás segített. Ahol volt víz, onnan más utcákba szállítottak át pár palacknyit a legszükségesebb célokra. Azokban a házakban, ahol cserépkályha, tűzhely volt befogadták a szomszédságot és közösségi élet indult be. A jég súlyától leszakadt ágak, kidőlt fák kivágásában kalákában működött közre a lakóközösség, kiszabadítva az elzárt embereket.

December 2-án még jósolni sem nagyon tudták a szakemberek, mikor lesz újra áram a településen, több nap is szóba jött.

A hallatlan erőfeszítéseknek és összefogásnak köszönhetően másodikán kora este visszaállt az áramszolgáltatás, felsóhajthatott a falu.

Nagykovácsi és a természet feladta a leckét a civilizációnak, megtapasztalhattuk, milyen ereje van a jégnek, mennyire sérülékeny az a világ, amely körülvesz bennünket.  Megtapasztalhattuk azt is azonban, mekkora ereje van az összefogásnak, amely a bajban elengedhetetlen. Azóta, idén már 4. alkalommal emlékezünk ezekre a napokra, és új hagyományt teremtve ünnepelünk közösen az Összefogás Napján, idén november 24-én.

Az alábbi linkeken 2014-ben készült filmrészleteket láthatunk.

 

Jégbe zárva

Szépség és szörnyeteg

Nagykovácsi jégkorszak

Nagykovácsi, az elzárt város

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum