Krónika kereső

Boldog új évet!

Szerző:

Ezzel a kis szerencsét hozó  malaccal kívánunk minden régi, hűséges és reményeink szerint csatlakozó, új érdeklődő krónika olvasónak nagyon boldog új évet!

A karton vagy még inkább papundekli anyagból lévő, két tenyérnyi méretű, fényes felületű újévi malacka Pitz Márton egykori hentes és mészáros mester Kolozsvár téri műhelyéből származik. A ház mostani tulajdonosa, Springer Ferenc hozta be az Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár egyik kiállítása alkalmával. A kiállítás témakörébe ugyan nem tartozott a kismalac, nem is arra érkezett, csupán az alkalmat adta a nyitvatartás. Amíg a szkennelésre, digitalizálásra várt az újévi malacka a gyerekcsoportok elől nem lehetett elrejteni az érdekes tárgyat, mindig felfedezték az asztalon, a vendégkönyv mellett és természetesen nagy sikere volt.

Aztán bekerült a virtuális gyűjteménybe, Pitz mester egykori szilveszteri, újévi jókívánsága, azért is, hogy Nagykovácsi történelme iránt érdeklődő krónika olvasóknak ma örömet okozzon.

Ezzel a megosztással köszönjük meg az egész éves figyelmüket. A támogatásoknak köszönhetően 2018-ban egy kamarakiállítás: A nagykovácsi esküvők, egy kiállítás: A Nagykovácsi búcsúk témakörében jöhetett létre, illetve megjelenhetett a Helytörténeti értesítők első, mutatványszáma, összefoglalva a Világháborús Emlékmű történetét, tisztelettel adózva a háborúkban meghalt egykori nagykovácsi áldozatoknak.

A Krónika írását segíti, elevenné teszi és  támogatóan veszi körül a Pékdomb facebook csoport tevékenysége. Ez az igazán elkötelezett támogatói kör fotók, dokumentumok gyűjtésével és közreadásával; feltáró hozzászólások írásával segíti a dokumentumtár gyarapodását.

Idén örvendetesen gyakori esemény volt, hogy az Öregiskolába kerülhettek különféle mappák, borítékok, fotóalbumok, tárgyak, amelyek a helytörténeti gyűjtemény dokumentum- és tárgyi gyűjteményének alapját képezhetik. A fotók nagy többségét csak a digitalizálás idejére kellett átadni, a közreadás nem jelent okvetlenül adományozást.

Jövőre (a háttérmunkák már javában folynak) a Nagykovácsi Krónika felülete megújul, rovatstruktúrája, kezelése felhasználóbarátabb lesz, az eddigi kereteket egyszerűen “kinőtte” a gyarapodó tartalom.

Boldog új évet tehát minden kedves olvasónak!

Pitz Márton hentes és mészáros egykori újévi jókívánsága, Nagykovácsi

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum