Krónika kereső

Kányádi Sándor emléknap az Öregiskolában

Szerző:

 

Idén, május 10-én lett volna Kányádi Sándor születésének 90. évfordulója, sajnos már csak emlékezni tudunk rá. 2009-ben, ezelőtt tíz évvel az Öregiskola kertjében egy kutat avattak, Elek apó kútját.  Benedek Elek megismertetése, a mesék szeretetének örökítése Kányádi Sándor fontos ügye volt. Tíz éve a kút avatásánál még itt lehetett a verseit megzenésítő Kaláka együttessel. A kút tövébe ültetett diófa azóta már árnyékot ad az erre járóknak. A 90. év tiszteletére a kút kiegészült egy emlékkővel. Erre a kőre Kányádi Sándor egy verset vésték fel. A Sóhajtás című költeményét faragta Fáskerti István kőbe. A verset, mintha a költő pont ide írta volna.

 

Kányádi Sándor: Sóhajtás

Kútnak lenni volna jó

utas-itatónak,

diófának vagy a fán

füttyentő rigónak.

 

Rigófüttynek volna jó,

lenni bár egy hangnak,

jönni-menni volna jó

akár csak a harmat.

 

Kányádi Sándor a kút 2009-es avatásán azt ígérte, majd halála után idekerülhet a vers. Így 2019. május 7-től az Elek apó kútja már Kányádi Sándor tiszteletére is szolgál az Öregiskola kertjében. Az ünnepélyes emlékkő avatására pótolták a kis gyíkocskát, amely szájából, a víz csörgedez.  Ezzel az alkalommal a kert Kányádi Sándor nevét vette fel, emléket állítva a Nagykovácsiba sokszor látogató költőnek. A Kányádi-kertbe padokat állítottak, asztalok lesznek. A hely alkalmas csendes beszélgetésre, olvasásra, kerti magyar órák tartására, napozásra, szemlélődésre.

Az avatás után az idén szintén jubiláló, 50 éves Kaláka együttes lépett fel. A Kányádi-est Vannak vidékek címmel került összeállításra, megzenésített Kányádi-versek, illetve Bogdán Zsolt tolmácsolásában a versek saját dallamaikban arattak nagy sikert.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!