Krónika kereső

A Főméltóságú úr januári vadászata nagykovácsi erdeiben

Szerző:

A Főméltóságú Úr januári vadászatai

 

Készül a vadászebéd a nagykovácsi erdőben

Horthy Főméltóságú úr a nagykovácsi vadászaton

A Pesti Hírlap Képes melléklete 1941. 1. számában ír Horthy Miklós téli vadászidényéről.

A cikk kiemeli, hogy a kormányzó úr számára mennyire fontos a vadászat. Az idegeknek fontos kikapcsolódást jelenti, segít megőrizni a frissességét, „rugékonyságát”.  A korábbi, fiatalkori vadász sikerek felemlegetése is a cikk része, megtudhatjuk, világ körüli útján szinte minden nagyvad trófeáját magáénak tudhatta a kormányzó.

Az 1940-es tél a vadállományban nagy pusztítást okozott. A háború miatt a vadászterületek korlátozódtak, így a vadvédelem miatt a vadászatokat korlátozták. 1940-41-ben a hagyományos gödöllői karácsonyi vadászaton vett részt, Visegrádon, majd Keszthely környékén vadászott Horthy Miklós. Festetics György meghívása után gróf Tisza Lajos Kálmán nagykovácsi vadaskertjében vett részt vaddisznó-vadászaton.

A vadászat beszámolóját kiemeltük a cikkből.

„A kormányzót, aki Brunswik György ezredes kíséretében gépkocsin érkezett a vadászat helyszínére, a nagykovácsi vadászkastély előtt várta a vadásztársaság: Albrecht von Bayern herceg, gróf Edelsheim Gyula Lipót és felesége, gróf Andrássy Manó, gróf Andrássy Géza, Delmár Valter, Iglódy Gyula és a házigazda gróf Tisza Kálmán. Ebéd előtt két kisebb hajtás, ebéd után pedig egy nagyobb hajtás volt. A Főméltóságú Úr két vaddisznót, egy muflonkost és egy szarvastehenet lőtt. A terítékre egyébként több vaddisznó és összesen két szarvastehén került. A vadászok dámvadat és több őzet is láttak. Az ebédet a Főméltóságú úr – a tizenhatfokos hideg ellenére is – az erdő közepén fogyasztotta el. Az egyik szánt ugyanis felpakolták asztalokkal, bográccsal, egy másik szánra rakták a székeket, majd pedig pár lépésre a rögtönzött konyhától állították fel a rögtönzött, szabad ég alatti „éttermet”.  Az asztalnak, székeknek a havas földön kis tisztást kapartak, az egyik oldalról egy hatalmas rőzserakás, a másik oldalról pedig a hó takarójától a napsütésben csillogó fenyőerdő volt a háttér.”

PestiHirlapKepesMelleklet_1941-1556488221__pages90-91a főméltóságú úr januári vadászatai

 

Forrás: ADT

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum