Krónika kereső

Szerencsésvégű autóbaleset a nagykovácsi autóúton 1938-ban

Szerző:

A Magyarország és a Kis Ujság is beszámolt arról a balesetről, amely a nagykovácsi úton történt 1938. július 29-én, pénteken.

A baleset sérültje Tisza Jolán grófnő volt, aki jelentéktelen sérüléseket szenvedett a homlokán. Az autó ismeretlen okból “nekifarolt” egy fának.

Tisza Jolán leánykorában

A baleset különös izgalma volt, hogy a fiatal grófnőnek pár nappal későbbre volt kitűzve az esküvője. Az apró sérülés szerencsére ebben sem akadályozta.  A grófnő 1916-ban született, érdekes módon születésének színhelyekén Nagykovácsi került megadásra. (A Tisza-család nem tartózkodott állandóan a nagykovácsi birtokon.) Tisza Jolán szép kort élt meg, 81 éves korában, 1998-ban halt meg.

Tisza József

A baleset tragikus előzménye volt, hogy Jolán testvére, a fiatal Tisza József gróf pár nappal Jolán autó-balesete előtt (július 12-én) halt meg autószerencsétlenségben, ahogy a korabeli cikk fogalmaz “autókatasztrófában”. Tisza József mindössze húsz éves volt.

Magyarorszag_1938_07__pages342-342Tisza Jolán autóbalesete KisUjsag_1938_07__pages245-245Tisza Jolán- Tisza József adalékokkal

 

 

Forrás:

ADT

https://www.geni.com/family-tree/html/start

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum