Krónika kereső

Rendhagyó március 15-e 2020-ban

Szerző:

Az idei március 15-e, ahogyan várhatóan az egész tavaszi időszak más  a megszokottnál, a koronavírus miatt. 2020. március 13-án késő este Orbán Viktor miniszterelnök úr bejelentette, hogy március 16-a hétfőtől új oktatási munkarend lép életbe: a tantermen kívüli digitális munkarend.

Az általános iskolában már a péntek délelőtti (március 13.) iskolai ünnepség sem a szokott keretek között zajlott, a gyerekek az Öregiskolában adták elő az ünnepi műsor jelenteit, és azt a helyi kábeltévé közreműködésével vágták össze, majd a gyerekek nem együtt, hanem osztályonként tervezték megnézni a filmes ünnepi műsort. Később ez a filmes műsor kikerült a helyi facebook csoportokba is.

A vasárnapi ünnepi megemlékezés a tervek szerint, korán reggel az iskola sportcsarnokában kezdődött volna, a gyerekek iskolai műsorának bemutatásával, kiegészítve az óvodások fellépésével. Idén ez elmaradt. Csak szabadtéren, a koszorúzással emlékeztünk 1848-49 hőseire. A főtéren, az országzászló tövében Kertész Dániel szobrászművész emlékköve nem maradt virágok, koszorúk nélkül a nevezetes napon. Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor alpolgármester úr rövid beszédet mondott. Ezután az önkormányzat, nemzetiségi önkormányzat, az intézmények, pártok, szervezetek, civil szervezetek lerakták a koszorúkat.  Az időjárás meleg, napsütéses volt, minden kedvezett volna a szép emlékezésnek, de a járvány miatt ezt a lehető legrövidebbre szabták idén a szervezők.

Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor alpolgármester   ünnepi köszöntő szavai:

Tisztelt Ünneplők! Március 15-én polgárok, parasztok és nemesek gyűltek össze Pest-Buda utcáin azért, hogy szabadon dönthessenek a haza sorsáról. Azért, hogy ne egy idegen, elnyomó hatalmat szolgáljon a magyar nemzet. Lelkükben remény, arcukon elszántság volt, de a szemükben a félelem is megjelent, hiszen olyan útra léptek, amit nem ismertek, ami harccal és küzdelemmel volt tele. Ismerjük a történelmet és megtanultuk az iskolában, hogy végül sikert hozott ez az összefogás és ezekben a napokban, hetekben győzelmet arattak a tömegek, meghátrált a hatalom. De mi a titok, hogyan győzték le a belső félelmet? Ennek a titka a bizalomban és az együttműködésben keresendő, megbíztak egymásban, vállat vállhoz vetve mindenki adta a legjobbat, a költő verset írt, a nyomdász újságot gyártott, a tanító és a pap lelkesített, aki főzni tudott ebédet készített, aki pedig gyermeket nevelt otthonról biztatta az utcán lévőket. Ők megbíztak egymásban és tették a dolgukat, összefogtak és így lettek úrrá az ellenségen. Tanuljunk tőlük és mi is támogassuk egymást, fogjunk össze és győzzük le együtt az ismeretlent! A legfontosabb, hogy ezekben a nehéz napokban tegye mindenki a kötelességét. Emlékezzünk a Hősökre!

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum