Krónika kereső

A Ferenczy Múzeumi Centrum anyagából – Képkirakó húsvétra

Szerző:

Képkirakó húsvétra | Néprajzi vonatkozású archív fényképek és olyanok, melyek a régi képek nyomában járva keletkeztek

“Az első fénykép Elisch Jánosné Hazára találva című solymári képeskönyvében jelent meg, a szerzőtől kaptuk meg a másolatot. Sváb ruhás gyerekek, testvérek a kora tavaszban, a fiú kezében vászonkendőbe kötött holmi, talán megrakott tál lehet.

 

Sváb kötényben, ünneplőben FMC- magántulajdon

Egy jellegzetes sváb szokás elevenedik meg általa. Kezdjük onnan, hogy a keresztanya-választás, a komaság kölcsönös volt és generációkon át öröklődött. Az anya a saját keresztanyja lányát hívta el kománénak és viszont, tehát egymás gyermekeinek lettek a keresztszülei. Húsvét vasárnap délelőtt a keresztanya ajándékot küldött a keresztgyermekének: a kendőbe kötött finomságokat, mézeskalácsot, narancsot, csokitojást a saját gyermekével küldte el, aki szívesen ment a keresztmamájához, mert tőle megkapta a saját ajándékát. Az édesség mellett vagy helyett olykor a kicsi lányok is kaptak fejkendőt, ami máig emlékezetes ajándéknak bizonyult. A 12–13 éves lánykák már jellemzően kendőt, a fiúk gyakran kötött mellényt kaptak a keresztanyjuktól húsvétkor, de az ajándékozás az iskolás korral véget ért.

Húsvéti, ünnepi családi felvétel, Solymár – FMC – magántulajdon

A gyerekeknek a nyuszi is hozott ajándékot a kerti fészekbe: az 1930-as évek végén narancsot, csokitojást vagy csokinyulat kaptak a szüleiktől. A jómódú solymári családot ábrázoló fénykép húsvét táján készülhetett, a nagyobbik leány kezében ott a díszes csomagolású csokoládétojás.”

Fotók: magántulajdon

A Ferenczy Múzeumi Centrum bejegyzése

 

 

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum