Krónika kereső

Közösségi szájmaszk-készítés járvány idején

Szerző:

Nagykovácsiban a Kispatak Óvoda intézmény vezetője Szabó Orsolya (az ötletgazda, fő projekt-koordinátor), az Óvodák bezárása után nem maradt tétlen munkatársaival, az óvónőkkel és a dajkákkal szájmaszkok készítésébe kezdtek.

Az első maszkok 2020. március 16. után készültek el, elsőként az óvoda raktárában lévő textilekből. Az első darabok az Óvodába járó gyerekek és a szüleik számára készültek. Minden csoport minden családja számára készültek mintás textilből maszkok. A csomagokban, mellékletként szerepelt egy tájékoztató, amelyben pontosan szerepelt, hogy a maszkok nem nyújtanak teljes védelmet a korona vírusról, csupán segítség a védekezésben, és a járvány terjedésének megakadályozásában. A kis szöveg felhívta a figyelmet a kézmosás fontosságára, bemutatta a szájmaszk mosásának, vasalásának szükségességét.

A papíron szerepelt az Óvodai Alapítvány számlaszáma, ahová köszönetképpen támogatásokat utalhatnak azok, akik ezt fontosnak gondolják és megtehetik.

A maszkok sikere átütő volt, mivel semmiféle maszk sem volt elérhető ebben az időben, nagy igény mutatkozott rá. A színes, gyereknek kedves anyagok kifogyóban voltak. 

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata, Kiszelné Mohos Katalin polgármester asszony vezetésével bekapcsolódott a kezdeményezésbe. Elkezdődött a nagyüzemi gyártás.

  1. március 21-én adta hírül az Önkormányzat a facebook oldalán:

„KÉSZÜLNEK A MASZKOK NAGYKOVÁCSI LAKÓINAK! A Nagykovácsi Óvoda dolgozói a bezárás után sem tétlenkednek. Önkéntesekkel kiegészülve maszkokat gyártanak Nagykovácsi lakóinak. Folyamatosan, kapacitásuk függvényében készülnek a maszkok, melyeket ingyen osztunk ki a Nagykovácsi lakosok részére. Minden lakóház postaládájába 2 darab 3 rétegű, mosható, vasalható maszkot teszünk, ahogy győzzük. A postaládákba juttatásban a Szépkovácsi Egyesület lesz a segítségünkre. Együtt sikerülhet megakadályozni a vírus terjedését Nagykovácsiban! Az ötlethez csatlakozott a Diego Hűvösvölgy áruház is, így még gyorsabban elkészülhetnek a maszkok. Vigyázzunk egymásra!”

Az Önkormányzat alapanyagot (textileket, gumikat, cérnát stb.), a csomagoláshoz zacskókat vásárolt, önkéntes segítőket toborzott. 500 méter pamutvásznat vett, amelyet nagykereskedelmi áron vehettünk meg, a kiskereskedő jóvoltából. 135 métert adományként kaptunk (két nagyobb tételben), egyéb kisebb felajánlásokkal kiegészítve, 80 további métert adományozott az óvoda.

2000 méter kalapgumi, 12 kg postázó gumi, töméntelen mennyiségű varrócérna fogyott. A mosópor, víz, vasaló, energia nagyobb része is közadakozásból jött össze.

A munkanapok száma: március 16. -április 17. (plusz a pótlások). A munka egyes részei (szabás-varrás) folytak a húsvéti ünnepek alatt is.

A résztvevők, önkéntesek száma: 20 önkéntes varró, 7 saját dolgozó; 17 fő szabó; 7 fő mosó-vasaló-gumizó; 2 fő csomagoló; 25 fő kihordásban segítő postázó, 1 fő napi kész munkákat összegyűjtő, anyagszállító (napi 15 km).

A címlista alapján (bejelentett lakosok, háztartásonként két maszkkal kalkulálva, intézményi dolgozóknak, segítőknek, hivatali dolgozóknak külön számítva) ezidáig:

7003 db szájmaszk készült el.

A magyar költészet napja előtti napokban csomagolt adagokba versek is kerültek a Családkovácsoló Egyesület segítségével.

A maszkok, a már az önkormányzattal, szponzorokkal önkéntesekkel kiegészült akcióban is mindvégig vidám, gyermeknek való, színes (pamutvászon) anyagokból készültek. Három rétegűek, szűrőnek (papírzsebkendő, géz stb.) varrt zsebbel, bevarrott gumizással.

A maszkok postázása után nagyon sok köszönet jelent meg a falusi közösségi portálokon. A maszkok, hiába sok készült azonos anyagból, a szabás-varrás után mind egyedi mintázatot kapott. A saját „kettő” megmutatása, a húsvéti dekorációba komponálása, az otthoni környezetben való fényképezésére igény mutatkozott.

A maszkokat sokan hordják. A környék nagyobb bevásárló központjában könnyen felismerhetőek a nagykovácsiak a színes maszkokról.

Bár felvállaltan nem „gyógyászati” minőségűek ezek a maszkok, nagy a kereslet irántuk, még a már kapható, profi (néhol igen drága) maszkok ellenére is.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum