Krónika kereső

Mindenszentek- Halottak napja- Hallama Mihály sírja

Szerző:

Hallama Mihály 1870-1912

 

A napokban temetőlátogatáskor, amikor szeretteink sírját felkeressük, emlékezünk, mécseseket gyújtunk, sétálunk a temetőben, elgondolkodhatunk egy-egy sírkő, kinek állít emléket.

Hallama Mihály uradalmi erdész sírja

Közvetlenül a ravatalozó mögött a Tanítók sírkertje előtt található Hallama Mihály sírja. Erről a sírról eddig nem tudtuk, kit fed. Tavaly a helyismereti-lokálpatrióta Pékdomb közösség temetői témájú estjén nem is említettük. A napokban a NATÜ vezetője, Kántor Ágnes, a sír látogatóitól új információkat kapott, amelyen elindulva a következőket tudtuk meg.

 Hallama a Tisza-uradalom erdésze volt, 1912-ben vonult nyugdíjba. Tisza István, a hálás alkalmazó, nyugalomba vonulásakor a fizetésével egyező, évi 2400 korona összegben állapította meg nyugdíját.  A nagyvonalú gesztus mögött a jól végzett munka iránti hála is rejlett.

Szegény erdész ezt a juttatást csak néhány hétig élvezhette, mert hamarosan meghalt. Valóban a sírfeliraton látható a halál éve, 1912. Tisza ekkor úgy rendelkezett az özvegy kapja meg a továbbiakban a nyugdíjat, fizették is, amíg a történelem közbe nem szólt. Az 1927. december 16-i Pesti naplóban talált cikk szerint az első világháború után az örökösök nehézségekbe ütköztek a vállalt összeg teljesítésekor, ezért a Kúria Hallama özvegye kérésére egy a Tisza-örökösök vagyoni helyzetére tekintettel lévő új, szerényebb járadékot állapított meg.

Pesti napló 1927. december 16.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum