Krónika kereső

Advent Nagykovácsiban 2020

Szerző:

Idén sajnos elmaradtak a hagyományos, közösségi programok a faluban. Az adventi hétvégéken is csendes maradt a főtér. A Német Nemzetiségi Önkormányzat elkészítette a Betlehemet, a tér fenyőfája karácsonyfává változott, a templom kőkerítésére kikerültek az örökzöldből készült díszfonatok, az adventi naptár verseket rejtő ablaka is helyére került a Kispatak Óvoda és a segítő NATÜ jóvoltából.

A Betlehemi  adventi koszorú gyertyái is hétről-hétre meggyulladtak, de az adventi, vasárnap délutáni beszélgetések, találkozások, gyerekprogramok,  a  sült gesztenye-forralt bor, forró tea, a vásár forgataga elmaradt.

A Mikulásnak is komolyan fel lett adva a lecke. Hogyan legyen ügyes, hogy eljöhessen a nagykovácsi gyerekekhez, akik járvány ide-járvány oda, nagyon várták már a jóságos öreget, mégse legyen veszélyes, ne cseppenjen egy tiltott rendezvénybe. Az Öregiskola is zárva kell legyen, hol tehetné le a zsákját, és hol találkozhatna az őt váró gyerekekkel.

Mikulásnak végül az önkéntes tűzoltók siettek segítségére. A tűzoltóautó,  „Bimbó”-  a  tűzkocsi 29 éves ugyan, de feldíszítve, karácsonyi fényekkel állt Mikulás szolgálatára, sőt Rudolf rénszarvas egy másik piros autóval követte útját. A kis konvoj az Amerikai iskola parkolójából indult. A Mikulás várható felbukkanását a Mikulás-központ jelezte előre, ahol Szemesy Barbara alpolgármesterasszony és a Mikulás segítői folyamatos kapcsolatban voltak, így ötpercenként más utca környék készülhetett, kabátot kapni és kiszaladni, izgatott örömmel várakozni, majd örülni a csodának: a csillogó autóknak, a zenélő követő kocsinak, a kedves, jóságos mosolyú Mikulásnak. A hegyi utcákból követni lehetett, merre jár a konvoj. A tűzoltó autó hangjelzései, a zeneszó, és a gyerekzaj, lárma, ujjongás mutatta, merre jár a várva-várt küldöttség.

Így minden nehézség, bezártság ellenére Mikulás minden nagykovácsi utcába eljuthatott. Bimbó bírta a strapát, bár a forró hangulat, a lelkesedés azt az ígéretet is magában rejtette, ha kellett volna a rajongók feltolják Bimbót a hegyre is, ha véletlenül lerobbant volna, ott se maradjanak ki a gyerekek az élményből.

Másnap, advent második vasárnapján Mikulás segítőit érte a  hagyományteremtő megtiszteltetés, a falu adventi koszorúján ők gyújthatták meg a gyertyát.

 

 

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum