Krónika kereső

Bányásznap 2021. szeptember 5-én

Szerző:

Napsütéses, csodálatos kora őszi időjárás kedvezett az idei, nagykovácsi Bányásznapnak. A 71. Bányásznapot ünnepeltük, a két éve átadott Bányász emlékkőnél, a Kolozsvár utca és a Száva utca kereszteződésénél, a kis téren. Az idén sokan elfogadták a szervezők meghívását, tavaly sajnos a pandémiás helyzet nem tette lehetővé, hogy találkozhassanak az idős bányászok, a bányász családok leszármazottjai, a nagykovácsi bányász-múlt iránt elkötelezettek.

Az ötvenes évek óta ünneplik a Bányásznapot szeptember első vasárnapján, azért emlékezünk mi is ezen a napon,mert a bányászok, bányász családok emlékezetben  ez az ünnep él. A másik bányász ünnep, a Borbála-nap, amelyet a védőszent, Borbála napján, tartanak decemberben.

A megemlékezésben a Nagykovácsi Kürt Kvartett volt segítségünkre. Tagjai: Szőke Zoltán, Szabó András, Bereczky Dávid, Nagy Zsombor. Elhangzott: Mozart: Ave verum corpus, Wagner: Tannhauser – Zarándokok kara, Weber: A bűvös vadász.

Kiszelné Mohos Katalin polgármester asszony ünnepi beszédében a bányamunka nehézségére, a kitartó szorgalom szükségességére mutatott rá, amely elengedhetetlen volt a föld alatti munka végzésében. A munka veszélyességére is utalt, induláskor, gyakran gondolhattak arra a bányászok, az útra felkészítő élelmiszer csomagban nem az utolsó szelet kenyér lapul-e. Polgármester asszony az ünnepségen egészségügyi állapotuk miatt részt venni nem tudó bányászok felé üdvözletét tolmácsolta, gondolva rájuk.

Az ünnepségen elhangzott azon bányászok neve, akik a bányaművelés során,  ismert áldozatként haltak meg a bányában. Az utolsó balesetben elhunytak leszármazottjai még itt élnek településünkön.

Az emlékezés koszorúit Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata és intézményei nevében polgármester asszony és az alpolgármesterek (Szemesy Barbara, Fegyveres- Fiskál Gábor) helyezték el.

A Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében az elnökség és Gazdag Péter, egykori bányai dolgozó koszorúzott.

A megemlékezésen részt vett Németh József, nyugalmazott, okleveles bányamérnök, aki idén szeptemberben, a napokban veszi át vasdiplomáját.

A Bányász himnuszt állva hallgatta a közönség. A Nagykovácsi Kürt Kvartett a hivatalos ünnepi műsor után még tradícionális fúvós zenéket játszott, az ünneplőket szerény vendéglátás is várta.  Távozóban mécseseket is gyújtottak az emlékezők.

 

 

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum