Krónika kereső

A Német Nemzetiségi Emlékszoba és Közösségi tér átadása

Szerző:
Az avató napján elhangzott polgármesteri köszöntő beszéd:
Minden település életében nagy jelentőséggel bír a helytörténet, annak feltárása. Ebben mi itt, Nagykovácsiban apró lépésekkel haladunk, de egy jelentős, meghatározó korszaknak méltó emléket állíthatunk ezzel a német nemzetiségi emlékszobával.
Sokat hangoztatom a stratégiai együttműködés fontosságát, mert hiszem, hogy így tudunk értéket teremteni, így tudunk egyről a kettőre haladni. Erre nagyon jó példa ennek az épületnek a megvalósítása, de ha jól belegondolunk, az egész épületegyüttes létrehozása is. Hiszen már a zeneiskola épülete is a Nagykovácsi Zenei Alapítvány, Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata és nagykovácsi magánszemélyek kooperációja eredményeképpen valósulhatott meg. Most hasonló történt: a Nagykovácsi Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjai, Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata és nagykovácsi magánszemélyek közreműködése révén valósulhatott meg a helyi svábok régi álma, hogy legyen egy saját helyiségük, közösségi terük. És ez csak az első lépés, közösen kívánjuk tovább fejleszteni ezt a teret, úgy alakítani, hogy a Nemzetiség Önkormányzat tagjai mellett minél több nagykovácsi ember számára értéket teremtsünk és lehetőséget biztosítsunk a használatára.
Köszönöm a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének, hogy az ingatlanrészt erre a nemes célra rendelkezésre bocsátotta és azt is, hogy anyagi hozzájárulásával támogatta az emlékszoba megvalósulását, valamint köszönöm a Német Nemzetiségi Önkormányzat tagjainak az aktív részvételt, a sok munkát, amivel ismét értéket teremthettünk közösen itt, Nagykovácsiban.
Kívánom, hogy az emlékszoba mindig élettel legyen tele, szilárd alapot biztosítson a Nagykovácsi Német Nemzetiség Önkormányzat tagjainak, ahova jó betérni, ahol jó együtt lenni, ahol jó megpihenni, de ahol jó együtt újra tenni a közös célokért is.
Kedves Nagykovácsi Német Nemzetiségi tagok! Én itt leszek továbbra is veletek, ahogy mindig is számíthattatok rám-ránk, amikor szükség volt a támogatásunkra akár magánemberként, akár polgármesterként, mellétek álltam minden helyzetben, amit a lehetőségeink engedtek.
Ígérem, továbbra is számíthattok rám – polgármesterként, vagy ránk – a képviselő-testület tagjaiként, és ránk – az egész családunkra, ahogy eddig, úgy a továbbiakban is.
Szeressétek, óvjátok, fejlesszétek tovább ezt a kis helyiséget, hogy Nagykovácsi helytörténetének ékszerdobozává válhasson és sok-sok év múlva is büszkén tekinthessünk rá és mutathassuk meg az ide látogatóknak az együttműködésünk szép eredményét.
Dr. Klein Ferenc gondolatai a megnyitás napján:
2006. októberében, pontosan 15 évvel ezelőtt azzal a szándékkal és feladattal alakult meg Nagykovácsiban a Német Nemzetiségi Önkormányzat, hogy „jó gazdaként” őrizze a település sváb múltjának örökségét, emlékeit, épített és kulturális értékeit, életre keltse hagyományait.
Ennek szellemében tettük, amit tudtunk. Pótoltuk a Kálvária domb hiányzó 3. keresztjét, felújításra került a Telki úti Kőkereszt, újra áll a Pásztorkereszt, karácsonykor a Templom téren a Betlehem. Minden hónap első szombatján szervezésünkben termelői piac várja a vásárlókat, életre hívtuk és 4 évig szerveztük a Nagykovácsi „Búcsú” ünnepet. Figyelemmel vagyunk a temetői sváb sírokra, tartjuk az elűzöttekkel a kapcsolatot……a jelenleg folyamatban levő katolikus templom felújítása is közreműködésünkkel történik .
Nemzetiségi közösségünk mindig részt vesz a település közösségi rendezvényein.
Nagy hiányt pótolt, régi kívánságunk valósult meg azzal, hogy a települési Önkormányzat rendelkezésünkre bocsátotta a Kossuth L. utca 64. szám alatti épület jobb szárnya (NAMI) végén levő elhanyagolt, lepusztult állapotban levő – eredetileg gazdasági célokat szolgáló – 25 m2 helyiséget és abból nyíló 30 m2 alapterületű boltozatos pincét.
Elszántságunk, nagyon sok munkánk eredményképpen került átadásra a két felújított, és új funkciót nyert helyiség mint nemzetiségi emlékszoba és Közösségi tér.
A pénzügyi fedezetet a települési önkormányzat, Kormányzati Támogatás, nemzetiségi önkormányzatunk költségvetése biztosította. Nem valósulhatott volna meg azonban a most látható állapotában civil támogatások nélkül. Köszönetünket fejezzük ki ezúton is: Breier Lászlónak, Kiszel Istvánnak, Dr. Deák Józsefnek, Éles Péternek, Gagán Istvánnak, Guba Istvánnak, Balogh Istvánnak és Bereczky Tamásnak. Megszámlálhatatlan munkaórát töltöttek munkával készülő „otthonunkban” közösségünk tagjai, Dr. Kohut József, Karlik Antal, Baranyai Olivér, Guba István, Ilovai József. Köszönet érte, s köszönet mindazoknak akik segítő kezet nyújtottak ahhoz, hogy október 16.-án birtokba vehettük.
Az emlékszoba berendezései, tárgyai, falfestménye kis betekintést engednek Nagykovácsi sváb múltjába, rövid eligazítást adnak 250 éves történelmükben. A pincében elhelyezett tablók képei az elmúlt 15 év közös munkáját, élményeit örökítik meg.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum