Krónika kereső

Szakmai ünnep az Öregiskola könyvtárában

Szerző:

Nagy izgalommal készültünk 2022. április hatodikára. A Pest Megyei Könyvtárosok Szervezete, a PEMEKSZ keretében ekkorra ígérte a megye könyvtáros kollégáinak látogatását és szakmai napját, hozzánk Nagykovácsiba. Akkor is nagyon örültünk volna és megtiszteltetésnek vettük volna, ha erre az elhatározás után azonnal sor kerülhetett volna, de a covid, a zárások, egyre csak tolta és tolta az időpontokat, halasztottuk a terveket és teltek a hónapok, sőt lassan az évek. Ennek a találkozónak hagyományosan a tavasz az ideje, a tavaszi hónapok az utóbbi két évben sajnos korlátozások között teltek.

Végre idén valóban fogadhattunk a kollégákat. A szakmai nap programját a PEMEKSZ vezetősége határozta meg, ők kérték fel az előadókat is. Az idei találkozó témaköre a közösségek és a könyvtárak  voltak. Nem véletlen, hogy a két pandémiás év után a közösségek kerültek az érdeklődés középpontjába, hogyan lehet pótolni mindazt ami a két év alatt elmaradt, hogyan lehet újraépíteni azt, amit esetleg szükséges, hogyan kell hozzáfogni új akciókhoz, szervezésekhez.

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Pest Megyei Szervezete Nagykovácsiban az “Öregiskola” Közösségi Ház és Könyvtárban Közösségfejlesztés a könyvtárban címmel ma tanácskozást szervezett. A polgármester asszony – Kiszelné Mohos Katalin – köszöntőjét követően tartalmas előadásokat hallhattak a kollégák Péterfi Ritától (OPKM), Goda Beatrixtól (OPKM), Dr. Magyaródi Tímeától (ELTE PPK) – olvashattuk a napról szóló összefoglalókban.

Dr. Magyaródi Tímea egyetemi adjunktus a közösségek elméleti aspektusát vezette fel, Társas támogatás és közösség nehéz és könnyű időkben címmel. Elődásában a közösség, a társas kapcsolatok, visszajelzések megerősítő, építő erejét mutatta be. Goda Beatrixtől nemzetközi jó példák sokaságát láthattuk, hogyan támogatják a közösségi kezdeményezéseket Finnországban, Németországban és szerte a világban, illetve azt is megismerhettük hogyan hoznak létre közösségi kezdeményezések könyvtárakat. Péterfi Rita előadásában a Pest megyei könyvtárakban felmért legfrissebb, közösségépítési gyakorlatokról hallhattunk.

Házigazdaként Nagykovácsit és az Öregiskola intézményét, a helyi gyakorlatot mutathattuk be. Talán nem véletlenül kellett ennyit várnunk erre a napra, így a szakmai találkozó keretében hirdethettük meg az Öregiskola ünnepi könyvtári évét, idén ugyanis 120 éves Nagykovácsi közkönyvtárügye. 1902-ben ugyanis a Földművelődésügyi Minisztérium támogatásával 173 kötettel megalakult a Községi Népkönyvtár. Az előadásban intézménytörténeti, tevékenységszerkezeti bemutatót tartottunk filmet vetítettünk a településről és az Öregiskoláról.

Büszkén mutattuk be az intézményünket élőben is, a kollégák nagy elismeréssel nyilatkoztak munkánkról, az épületeket betöltő lelkes, szakmai újításainkról.

Kísérőprogramként Cakó Ferenc, Héra Gábor képzőművészeti kiállítását, Jókainé Gombosi Beatrix népi iparművész és tanítványai hímestojás kiállítását a kisteremben nézhették meg a kollégák.

A szakmai nap zárásaként a Teleki-Tisza-kastély parkjában sétáltunk, majd Szórád Előd úr és csapata bemutatta a kastély tereit is az érdeklődőknek. Köszönjük ezt a szép napot a kollégáknak, akik elfogadták a meghívásunkat.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum