Krónika kereső

Pitz Péter emlékére

Szerző:

Ismét elment egy egykori nagykovácsi, aki a gyerekkorát a Buda környéki sváb faluban töltötte, ahonnan 1946-ben kitelepítették. Szülőhazáját és Nagykovácsit agg koráig sem felejtette, amikor csak lehetett hazalátogatott, a község ünnepein, megemlékezéseken örömmel részt vett.

Pitz Péter száz évek kapott a Teremtőtől, szép és gazdag életet, amelyben azonban a kitaszítottság mindvégig szomorúan ottmaradt.

“100 éves korában elhunyt Pitz Péter, Nagykovácsi Díszpolgár. Lelki üdvéért ma, 2023. október 30-án, hétfőn, 18 órakor mutat be szentmisét Gábor atya a római katolikus templomban. 1946-ban telepítették ki Nagykovácsiból, sok társával együtt. Azóta Németországban élt. Feleségével, Bayer Máriával egy fiú és két lánygyermeket neveltek fel. Az elmúlt évtizedben szinte minden évben kaptam tőle levelet, amiben sose feledte el éltetni szülőhazáját és kifejezni rajongását Nagykovácsi és a nagykovácsiak iránt.  Egyszer, amikor elküldtem neki az adott évi Nagykovácsiról szóló naptárt, ezt a választ kaptam: „Hálás köszönetet szeretnék mondani a karácsonyi üdvözletekért, az Új évi jókívánságokért és a csodálatos szép képes naptárért. Így alkalmam lesz, hogy 365-ször szeretett szülőhazámra gondolhatok.” Pitz Péter 1923.10.21. (Budapest) ✝︎2023.10.22. (Schwarzwald)Köszönjük munkásságát! Emlékét megőrizzük, nyugodjon békében. ” Kiszelné Mohos Katalin közleménye, emlékező bejegyzése.

A fotókat Biró Istvántól kaptuk közlésre.

A Nagykovácsi Pékdomb facebook csoportban Pájer Árpád tette közzé a következő összefoglaló anyagot:

 

 

 

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum