Krónika kereső

Laktanya avatás Nagykovácsiban

Szerző:

Negyed évszázada Nagykovácsi szolgálatában

Szemesy Barbara – alpolgármester

A Széchenyi Ödön Önkéntes Tűzoltó Polgárőr Mentési és Természetvédelmi Egyesület Nagykovácsi, vagy ahogy mi is merjük a Nagykovácsi Készenléti Szolgálat idén ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját. 1999-ben 5-6 lelkes önkéntes azzal a céllal hozta létre az egyesületet, hogy segítsenek a bajban, elsőként tudjanak a helyszínre érkezni bármilyen vészhelyzet esetén. Az első tűzoltásukra egy robogóval érkeztek, amelynek az ülése mögé erősített kosárban vitték a helyszínre a sugárcsövet és a tömlőt. Az eltelt 25 év alatt az egyesület tagsága szépen duzzadt, szerencsére mindig találtak olyan önkénteseket, akik segíteni akartak és akarnak másokon, akik bármilyen körülmény között sietnek a bajba jutott lakosokhoz. Az összes tag önkéntes, az egyesületben munkájukat ingyen, szabadidejükben végzik.

Az egyre több vonulás, vészhelyzet megkívánta a géppark és eszközpark fejlesztését is. Mikor már minden önkéntes garázsa, pincéje, tárolója és kertje tele volt a tömlőkkel, sugárcsövekkel, poroltókkal és egyéb eszközökkel, megfogalmazódott bennük a gondolat, hogy szükség lenne egy olyan helyre, ahol minden köz- és létbiztonsággal kapcsolatos gép, eszköz helyet kap, egy helyre, ahonnan indulni és ahova érkezni tudnak egy-egy eset után. Ekkor 2012-t írtunk. A Zsíroshegyi út 2/a. alatt található telket megkapták, kitisztították, de még nem látták az anyagi forrást az épület megvalósítására.

2015-től a Képviselő testület minden évben biztosított forrást a laktanya kivitelezésére, így az elmúlt 9 év alatt elkészült az épület és a hozzá tartozó kert is. Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata összesen 62,5 millió forint támogatást biztosított az épület megvalósításához, emellett OKF pályázatok, egyéni és céges adományok is segítették az anyagok beszerzését. Úgy tudott elkészülni az épület, hogy az egyesület tagjai minden olyan munkát elvégeztek, amihez értettek, amit saját erőből meg tudtak csinálni.

2020-ban az épület már állt, apróbb munkálatok voltak hátra. Egy megbeszélésen felvetődött az ötlet, hogy a lakosságszám növekedése miatt az esetszámok is nőnek, így a régi 30 éves autó már nem bírja a terhelést. A lakosság részéről is megfogalmazódott az igény egy térfigyelő kamerarendszer megvalósítására. Így 2 újabb megoldandó feladattal álltunk szemben.

Örömmel jelenthetem, hogy a 2024. március 1-én hivatalosan is átadott Nagykovácsi Tűzoltó Laktanya és Közbiztonsági Központ már minden szükséges és vágyott eszközzel fel van szerelve. Beszerzésre és felszerelésre került az új tűzkocsi és megvalósult a 32 végponton üzemelő, teljes Nagykovácsit lefedő térfigyelő kamerarendszer is.

A régi időkből való, egymondatos tűzoltói hitvallás ma is helytálló: Hite az Istené, szíve a hazáé, karja a gyengéké, becsülete az övé….

Köszönjük minden önkéntesnek, hogy számíthatunk rájuk, hogy mindig ott vannak, ha segítségre szorulunk. Köszönjük mindenkinek a munkát, a támogatást, a segítséget. Hajrá Nagykovácsi!

A cikk a Nagykovácsi Tájoló 2024. márciusi számában jelent meg.

A fotókat Huszárné Antal Virág készítette.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum