Krónika kereső

Déli harangszó Nagykovácsiból

Szerző:

2023. április 18-án Nagykovácsiból szólt a harang. Az adásban a következő szöveg hangzott el:

“Ma délben a nagykovácsi római katolikus templom harangja szól a Kossuth Rádióban.
Nagykovácsi Pest-vármegyei település, a főváros szomszédságában, attól észak-nyugatra. Nagykovácsi első ismert írásos említése 1254-ből származik. Az Árpád-korban királyi kovácsok lakták. 1529-ben a törökök feldúlták, kifosztották, ezután középkori virágzása hanyatlásnak indult. Az 1700-as években német telepesek érkeztek. Őket a második világháború után – mindössze hét család kivételével –kitelepítették, helyükre az Alföldről és a Felvidékről érkeztek új lakók.
A nagykovácsi római katolikus templomot a sváb hívek építették 1742 és 46 között barokk stílusban. Titulusát 1813-ban változtatták meg Nagyboldogasszonyra, Mária mennybevételének tiszteletére. Ekkor, augusztus 15-én azt ünnepeljük, hogy Máriát halála után Jézus felvette a mennyei dicsőségbe.
Az 1764-ben öntött két harangot az I. világháborúban rekvirálták. 1928-ban az egyházközség egy lélekharangot vett, újraöntette az 1880-ban készült 78 kg-os harangot, és pótolták a három és fél mázsás nagyharangot, de ez utóbbi 1944-ben elődje sorsára jutott: hadi célokra elszállították. A jelenlegi, délidőben megszólaló másfél mázsás harang 1934-ben készült Szent Flórián tiszteletére Szlezák László budapesti műhelyében. Hangja emlékezik a kitelepítettekre, hívja imára reggel, délben és este az itt lakókat.”

A harangszó itt érhető el:

 

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum