Krónika kereső

Kitüntetés a Bányász emlékek és hagyományok őrzéséért

Szerző:
  1. Bányásznap

Immáron 70. alkalommal került volna megrendezésre hazánkban a Bányásznap, amelynek központi rendezvényének idén Oroszlány adott volna otthont. Sajnos a Covid járvány erősödése miatt az esemény nem került megrendezésre és így nem kerülhetett átadásra az a megtisztelő kitüntetés, melyet a településen élő bányásznyugdíjasok, közösségek és szervezet támogatásáért, működésük segítségért, a bányászemlékek és hagyományok őrzéséért és ápolásáért ítélnek oda, és amelyet idén Nagykovácsi polgármesterének Kiszelné Mohos Katalinnak ítéltek oda. Az átadó ünnepség elmaradt, ám Dr. Horn János, gyémántokleveles olajmérnök, okleveles gazdasági mérnök, okleveles szakközgazda, a Bányász Kultúráért Alapítvány elnöke, a BDSZ Bányászati-Dolgozók-Szakszervezete elnöki főtanácsadója levelet írt Polgármester Asszonynak és az Önkormányzatnak, így adva át legalább virtuálisan a kitüntetést. Alább az említett levélből olvashatnak:

Tisztelt Polgármester Asszony !                                                                                      Tisztelt Képviselőtestület!

A bányászat egyik legnagyobb ünnepe a Bányásznap. 2020. szeptember 3-ára szóltak az Oroszlányi Művelődési Központba a 70. központi Bányásznapra a meghívók, igaz a korábbi 400 fő helyett csak 200 meghívottnak, ahol minden második szék le lett takarva. Minden előkészület megtörtént, elkészült 200 darab erre az alkalomra készített bányászmaszk és 200 darab korsó, sőt megrendelték a 200 „úti csomagot”.

Augusztus 31-én robbant a „bomba”, amikor is az egyik rendező szövetség, a Magyar Bányászati Szövetség kezdeményezte, hogy a pandémia miatt az ünnepség elmaradjon és jövőre kerüljön megrendezésre Oroszlányban.

Szeptember 3-án az ITM-ben online közvetítéssel az ünnepség „ megtartásra” került, ennek ismertetése a BDSZ lapjában meg fog jelenni, de mind polgármester asszonynak, mind a könyvtárnak is megküldtem a teljes anyagot.

Itt is felolvasásra került a kitüntettek neve, és itt gratulálhattak Polgármester Asszonynak, aki – sajnos csak virtuálisan – átvehette a kitüntetést (emléklap és bányászgyűrű), melyet a településen élő bányásznyugdíjasok, közösségek és szervezet támogatásáért, működésük segítségért, a bányászemlékek és hagyományok őrzéséért és ápolásáért ítélnek oda. 

A díjat minden esetben a bányász szakszervezet szervezetei ítélhetik oda, évente 3 díj kerül átadásra, most volt az első és talán utolsó, hogy egyéni javaslatot tettem és örömömre azt a két kongresszus közötti döntéshozó Országos Tanács egyhangúlag fogadta el. 

Remélem, a következő ülésen már átadhatom és Polgármester Asszony kezén már látható lesz a bányászgyűrű.

Köszöntöm Önöket és Nagykovácsi lakosait, kívánok a továbbiakban is sok sikert, eredményt, vírusmentes jó egészséget és mindezekhez az 1894-ben Selmecbányán elfogadott bányászköszöntéssel búcsúzom:

Jó szerencsét !

                                                                                                                                                             Dr. Horn János

A kitüntetést végül 2020. szeptember 24-én a Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának 2020. évi Közmeghallgatásán Dr. Horn János ünnepélyesen és személyesen átadta Kiszelné Mohos Katalin polgármester asszonynak.

Polgármester asszony az Emléklap és a bányászgyűrű átvétele után köszönetet mondott az elismerésért, és megköszönte a Képviselő-testület együttműködését és G. Furulyás Katalin helytörténeti munkáját, amely lehetővé tette a díj odaítélését.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum