Krónika kereső

Nagykovácsi Helytörténeti értesítők

Szerző:

Jó Éjszakát Báránykáim!

Ady Endre legkedvesebb Hűvösvölgye, Ady Mariska és Nagykovácsi

Megjelentek a Nagykovácsi Helytörténeti értesítő 2019-es számai

 

Mit írhatott egy Nagykovácsiból bevonuló katona a frontról a családjának? A kalandos úton fellelt tábori levelezőlapok fordítása sok szervező munkával, Pájer Árpád és Pitz Péter segítségével elkészült. Elolvashatjuk, mi áll azokban a levelekben, amelyeket egy nagykovácsi padláson találtak meg a ház bontása során. A különféle táborhelyekről, kórházakból, hadigondozó kórházból, pályaudvarról, gyártelepről címzett levelek utolsó darabja a frontra indulás előtt keletkezett, Jó éjszakát Báránykáim zárja le sorait a családfő. A Nagykovácsi Helytörténeti értesítő 2019. évi első számában olvasható az írás a katonalevelekről, ugyanebben a számban található másik írás a magyar hősök emléknapja és korábbi elődjei történetét foglalja össze „Kimegyek a doberdói harctérre” címmel.

 

Ady halálának százéves évfordulójára emlékeztünk 2019-ben.  A „késői”, budai időszak, a Hűvösvölgyben töltött időkre emlékezik vissza az értesítő második száma. Arra is keresve a választ, Ady járhatott-e Nagykovácsiban, kirándulhatott-e az akkori kicsiny svábfaluba, vajon hogyan fonódik össze a tágabb Ady-család története Nagykovácsival.

A Helytörténeti értesítők az Öregiskola Könyvtárában (2094 Kossuth utca 78.) kaphatóak, ingyenes kiadványok.

Minden Nagykovácsi múltja iránt érdeklődőnek szíves figyelmébe ajánljuk!

 

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum