Krónika kereső

MINDENSZENTEK- HALOTTAK NAPJA- THERESIA GLEICHAUF SÍRJA 2.

Szerző:

Mennyi minden kiderül az anyakönyvi adatokból. Elisch Erzsébet solymári kollégának köszönve a nagyvonalú segítséget, bepillanthattunk a Székesfehérvári Püspöki Levéltár digitalizált anyakönyveibe.

 

Így minden kérdésünk a Gleichauf-sírral kapcsolatban megválaszolásra került.

Theresia Gleichauf Braun Terézként látta meg a napvilágot 1860-ban, Péter a férje négy évvel volt idősebb nála. Az esküvő 1878 májusában volt, Nagykovácsiban. Még ebben az évben októberben megszületett az első gyermek, lány. Nevét az édesanyjáról kapta, ő is Terézia lett. A soron következő két kisgyermek Sebestyén és Mária, négy illetve kétéves korukban, gyermekként haltak meg.

Mátyás 1882-ben született, abban az év decemberében, amely évben Mária nővére meghalt. Mátyás a végzetes, 1904-es évben halt meg, hastífuszban, őrá tesz a sírfelirat utalást, ő a legidősebb fiú, aki kissé távolabb nyugszik. Ő márciusban adta vissza lelkét teremtőjének, 22 éves volt ekkor.

Az édesanya Terézia, 1904 májusában halt meg, szintén hastífuszban. Azt már nem kellett megtudnia, hogy Péter és Rosina gyermekei egy hónap múlva, júniusban követték anyjukat, öt nap különbséggel. A halál oka, a ragály: a tífusz.

Ekkor utánuk következő húguk Anna nem volt életben, ő négyéves korában halt meg, még 1891-ben.

A család számára tragikus 1904-es esztendőben a legidősebb nővér, Terézia és a a négy legkisebb gyermek volt életben és gyászolták édesanyjukat, testvéreiket.

Az édesanya, Teréz 11 gyereknek adott életet, a legkisebb lány nyolcéves volt 1904-ben. Az édesanya 44 évet élt.

A család emlékét Nagykovácsiban, a temetőben álló fekete gránit síremlék száz év elmúltával is őrzi.

 

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum