Krónika kereső

Wanderer

Szerző:

A szomszédos Budaörs történetébe nézhetünk bele Závada Pál Wanderer című új munkájának segítségével. A szépíró, szociográfus munkájának műfaja sajátos együttállás: szépirodalom, helytörténet, szociográfia. Wanderer, a vándor karaktere segít az olvasóknak átkelni az idősíkokon. Történeti események, legendák, hagyományos, rítusok, tragikus sorsfordulatok, világégések emlékszövetei rajzolják ki az egykor sváb település életét. Külön részlet örökíti meg az úrnapi virágszőnyezés hagyományát, amely Budaörsön különösen nagy szerepet kapott a vallási élet gyakorlásában.

Az ünnep- és mindennapok életmódtörténeti epizódjai mellett a sváb település értelmezési keretei között elbeszélésre kerül Trianon fájdalma, a zsidóüldözés, a második világháború és a kitelepítés. Mindezen nagytörténeti események helyi történésekként, emberi-családi történetekként elmesélve.

A kötetet Szüts Miklós fotói illusztrálják. Harmadik átdolgozott kiadásként jelent meg a Magvető kiadónál, 2020 őszén. Az Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár állományából kölcsönözhető.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum