Krónika kereső

Nagykovácsi a kortárs irodalomban Térey János: A Legkisebb Jégkorszak

Szerző:

A regénybeli idő 2019. Senki nem sejthette, hogy ez lesz az író, Térey János halálának az éve. Műfaja verses-epika, amely elhaladottnak tűnő műfaj Térey értelmezésében modernné vált, olyan eszközzé, amely alkalmas egy „képtelenül valóságos korrajz” megalkotására. Szereplői a ma, akkor a közeljövő emberei, akik a társadalmi térképen valahol a felső, felső-középosztály helyén helyezkednek el, földrajzilag Buda, „December”, azaz a XII. kerület, a Sváb-hegy és környéke, illetve a budai agglomeráció egyik települése (talán December kerület folytatásaként): Nagykovácsi a helyszín. 2015-ben jelent meg Térey János A Legkisebb Jégkorszak című munkája. A regénybeli főhős, Mátrai Ágoston feleségének édesanyja él Nagykovácsiban, ahová a „Jégkorszak” idején szeretnének ellátogatni. A XI. fejezet helyszíne Nagykovácsi, pontosabban a Nagykovácsiba vezető út.

Térey János

„Idáig araszolgattak. De sehol még Nagykovácsi.

„Te tudod, hol lehetünk?” „Az amerikai iskolánál.”

A kastély, túl a kanyaron, még nem látszik ide,

Ott kellett volna lefordulni Fruzsináék házához:

A falu mint sötét folt a hófúvás mögött;

Egy árva lámpa sem égett sehol.

Nem jutnak be, ez eldőlt. Eldőlt? Mára el.

Most fordultak vissza Nagykovácsi kapujából.”

2014 év végén a települést érő jégkár valóságosan megmutatta a természeti erők csapását a modern civilizáció felett. Átélhettük, hogyan veszíti egy csapásra el az összes technikai eszköz a jelentőségét, ha nincs áram. A műben nemcsak Nagykovácsit, hanem Magyarországot, sőt egész Európát legyőzi az izlandi vulkánok aktivitása miatt bekövetkező globális lehűlés.

 A jóléti társadalom karakterei (színészek, politikusok, diplomaták művészek, félcelebek stb.)  botorkálnak a hóban-fagyban, életükre kisebb-nagyobb hatással van a szelíd természeti katasztrófa, amely inkább csak nagyítóként működik életük bemutatásában. A nagykovácsi szál pozitív, a kisgyermek, akinek a születése a nagykovácsi úton, a hóviharban elakadva kezdődik, megszületik. Andort, a féléves csecsemőt Budán tologatják szülei, séta közben szemlélgetve a legutóbbi történelmi fordulat (golyónyom) lenyomatait a budai villa falán, amely réteg visszavonhatatlanul ráépül a korábbi történelmi rétegekre.

Térey János a művet (a könyvet 2015 novemberében Nagykovácsiban is bemutattuk) feleségének Artemisznek (Harmath Artemisz) ajánlotta. Artemisz édesanyja évekig a nagykovácsi iskolában tanított, talán a nagykovácsi szálat ezért tekinthetjük életrajzi vonatkozásúnak is.

„Vadonatúj régiségek”, érdekességek Nagykovácsiból, Nagykovácsiról. Érdekli a falu helyismerete, helytörténete? Akkor jó helyen jár, jó böngészést! Köszöntjük a Nagykovácsi Krónika oldalán.

Elérhetőség:

furulyaskatalin@nagykovacsi.hu

Nagykovácsi emlékképek

Nagykovácsi Anno

Nagykovácsi Krónika 1968. május 1.

Itthon vagy! – Nagykovácsi

5 éves a Pékdomb!

Archívum